Автор
Роси Кацарова

Новият iPhone разпознава лицето ви по-добре от любимия

През последните няколко часа новият iPhone е най-дискутирана тема не само в онлайн пространството, но и в градския транспорт. Tочно това обсъждаха две момченца на видима възраст между 10-12 тази сутрин в метрото.

Но няма как да е иначе - новият модел, представен вчера в централа на технологичния гигант Apple в зала "Стив Джобс", е революция в технологичния свят.

Отключване с лицево разпознаване и инфрачервена камера, която помага това да се случва дори и в пълен мрак, са само част от характеристиките на новия iPhone.

Смартфонът бе представен вчера и тъй като през 2017-а се навършват десет години от появата на първия iPhone, новият модел носи името Х ( римското 10 – б.р.)

Представянето на телефона потвърди почти всички предишни слухове и течове на информация.

Новият телефон е с екран с размер 5,8 инча по диагонал.

Резолюцията на дисплея е 2436х1125, а разделителната му способност е 458 пиксела на инч – най-голямата разделителна способност на iPhone досега.

Бутонът за стартиране липсва, това вече ще се реализира чрез почукване по екрана. Вместо това можете да отключвате телефона си по два начина – с жест на ръката от долния към горния край на екрана или с новата функция Face ID.

Първият опит за демонстрация на функцията отключване чрез лицево разпознаване обаче не бе успешна и се наложи старши вицепрезидентът Крейг Федериги да повтори опита, страшен гаф.

Системата Face ID разпознава лицето ви без значение дали сте с пусната или вързана коса, с очила или с шапка. Софтуерът, извършващ лицевото разпознаване, дори се адаптира спрямо лицето ви, докато остарявате.
Възможността някой, който много прилича на вас, да отключи новия ви телефон, е 1 на 1 милион. От компанията информират, че данните за вашето лице не се съхраняват на сървър, а само и единствено на телефона ви.

iPhone X също така е със стъклен корпус и по-издържлив екран, освен това е водо- и прахоустойчив. Няма отвор за заряден кабел, тъй като зареждането му ще става безжично.

Телефонът ще е по магазините в САЩ от 3 ноември, а от 27 октомври стартират поръчките за него. Устройството ще струва 999 долара, което е сензационно висока цена за смартфон в Щатите. Поради това и от вчера онлайн пространството изобилства от шеги по темата.

По време на презентацията бяха представени и новите модели Phone 8 и 8 Plus.

Те също поддържат стандарт Qi (Чи) за безжично зареждане и са със изцяло стъклен корпус – водоустойчив и прахоустойчив.