Автор
Марина Стоименова

Новият президент на Бразилия, който смята жените за второ качество хора

От тази седмица новият президент на Бразилия, една от най-големите държави в света, се нарича Жаир Болсонаро. Новината за изборната му победа удиви и уплаши демократичния свят.

Причината е, че Болсонаро защитава открито крайни, дори фашистки позиции, че е противник на абортите и екстремист по отношение на орязването на социалните права, че е защитник на „твърдата ръка“, включително на използването на оръжие за налагане на реда, а на всичкото отгоре е расист (в доста етнически разнообразна страна) и краен хомофоб.

Освен това, новият силен човек в Бразилия е изявен женомразец.


През годините името му често бе забърквано в скандали, заради непремерени изказвания по отношение на жени на различни постове.

Новият президент също така не смята, че жените и мъжете трябва да получават равно заплащане и се аргументира с факта, че жените забременяват и затова не вършат достатъчно работа, следователно трябва да взимат по-малко пари от мъжете. Той е противник на държавния отпуск по майчинство, защото това нарушавало продуктивността на бизнеса.


Жаир Болсонаро стана известен и с това, че обяви петото си дете, което е дъщеря, за заченато в „момент на слабост“, за разлика от предишните пъти, когато Господ го е дарил с момчета.

Същият този човек нарече бившия министър по човешките права Мария де Росарио „незаслужаваща изнасилване, защото е твърде грозна“. За думите си той беше осъден да плати обезщетение за обида.
Според последните данни, Болсонаро е избран доминиращо от гласоподаватели, които са мъже с бял цвят на кожата. Жените, които са го подкрепяли в началото на изборната надпревара, са били едва 18%. Точно преди изборите обаче женските гласове в негова подкрепа са скочили до 27%. Това е вероятно следствие на симпатиите, предизвикани след като Болсонаро беше наръган с нож през септември по време на предизборен митинг.

Но какво е да си съпруга на мъж, който напълно сериозно и от години твърди, че жените са второ качество хора?

Това знае най-добре третата му съпруга - 36-годишната бразилка Мишел де Паула Фирмо Рейналдо. Тя е с цели 27 години по-млада от Жаир, двамата се познават от 2007 година и са женени от 2016.

Връзката им се развива не без известен публичен скандал. Докато е депутат в Конгреса, Болсонаро я назначава за своя секретарка. През следващите две години тя получава голямо количество бонуси, а заплатата ѝ се утроява. След като Висшият федерален съд отсъжда, че става дума за конфликт на интереси, което е незаконно в публичната администрация, Болсонаро е принуден да уволни любимата си.

Въпреки че се представя за защитник на традиционното семейство, самият Болсонаро има мрачна брачна история. За първата си съпруга Рожерия, която ражда трима синове, той се изказва пред медиите: „Никога не съм я удрял. Но често имах желанието да я застрелям“.

Неговият втори брак с Ана Кристина също е съпътстван от смущаващи детайли. Бразилските медии извадиха информация, че втората му жена е получавала смъртни заплахи от Жаир, поради което, от страх за живота си, през 2011-а бяга в Норвегия. Взема и сина им - Ренан. Твърди се, че бившата съпруга на Жаир споделила на близките си, че опасността за живота ѝ е съвсем реална: „Моята глава струва 50 хил. реала (10 600 евро)“.

След като Ана Кристина иска политическо убежище в скандинавската страна, а събитията заплашват да се превърнат в дипломатически скандал, нещата са потулени.
Информация за тези събития излезе чак в навечерието на кандидат-президентската надпревара, но тогава Ана Кристина побърза да отрече всичко.

Тя дори записа специално видео, в което каза: „Това е лъжа. Той (Жаир) никога не е правил подобно нещо. Той е добър баща, добър бивш съпруг, беше добър съпруг също така... Очаквам да ми повярвате, защото тези мръсни медии просто искат да омаловажат неговия публичен образ, тъй като той е пръв в надпреварата“.

Самата Ана Кристина също използва фамилията Болсонаро, за да се кандидатира за депутат от дясна партия, но не тази на бившия си мъж. Тя твърди, че е забравила проблемите с Жаир, но не отрича все пак напълно, че той я е тормозил.



По всичко изглежда, че с третата си съпруга Жаир най-после е постигнал равновесие – освен ако това не е внимателно режисиран PR.

Президентската двойка притежава огромно имение в близост до плажа в скъп квартал на Рио де Жанейро. Засега имението ще остане неизползвано, тъй като на двамата им предстои преместване в столицата Бразилия.

Мишел пази ревниво в тайна личния си живот, но все пак тя е известна като изключително религиозна жена.

До брака с Жаир през 2016-а, тя е посещавала най-радикалната евангелистка църква в Бразилия. Именно там двойката се заклева в брачна вярност, като ги венчава известен ултраконсервативен пастор. По време на церемонията няма никаква самба или друга музика – нещо крайно нетипично за бразилска сватба, но такова е било желанието на булката.

От началото на кампанията, Мишел изчезна от публичния живот.

Taзи седмица обаче тя беше забелязана на няколко пъти да посещава баптистка църква в източната част на Рио де Жанейро. Бразилските медии заподозряха, че Мишел превежда евангелски песни за църквата.

Тя също така участва в много социални проекти, особено за глухи и слепи, с които цели да ги приобщи към християнската вяра. Самият Жаир е католик, но от 10-ина години посещава баптистката църква заедно с жена си.
През 2017 година той направи следното изказване: „Господ е над всичко. Няма такова нещо като светска държава. Бразилия е християнска и малцинствата ще трябва да се променят, ако могат“.

Не е известно какво е отношението на бъдещия президент към социалните начинания на Мишел. Възможно е той да ги подкрепя заради нея, но е трудно да повярваме, че искрено и истински би се превърнал в човек, който изпитва жал и съпричастност към слабите, уязвимите или инвалидите.