Автор
Ева Григорова

Ново проучване: Жените у нас с ниски заплати, но пестеливи

Жените в България продължават да са по-ниско платени от мъжете.

Дамите у нас получават средно с 12,7 процента по-ниско възнаграждение спрямо мъжете, сочат най-новите данни. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организиран от синдиката и Фондация „Фридрих Еберт“ форум за равнопоставеността на половете по време на Covid пандемията.

В рамките на една година разликата във възнагражденията между половете леко се е смалила, но трудът на дамите у нас продължава да е по-ниско платен от този на господата. Причината е, че близо половината от жените у нас работят в нископлатени отрасли.



„Със средна работна заплата с една четвърт по-ниска от средната за страната. Заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности, докато обратно – заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени дейности – хотелиерството и ресторантьортството“, разкриват от КНСБ.

В някои сектори разликата достига близо 26 на 100. Така работещите дами в сектор култура, спорт и развлечение получават с близо 26% по-ниско възнаграждение.

"Жените поради това, че искат да съчетават трудовия със семейния живот, са свързани с отглеждането на децата си. Това ги кара да се съгласят и на по-ниско платена работа", обясни областният координатор на КНСБ за Русе Боянка Димитрова.

"Случвало се е да работя на 6-дневна работна седмица, на много по-ниско заплащане, така че сега съм щастлива и благодарна, че съм си намерила мястото. Имам време за децата си, не ги лишавам от внимание", сподели пред Bulgaria ON AIR Вера, която е служител във фирма.

Интересно е, че въпреки това България има четвъртата най-малка разлика в спестяванията между половете.