Автор
Woman.bg

Няма по-голямо щастие от мира. На днешния ден да си спомним за ада на Хирошима!

На днешната дата – 6 август, Япония отбеляза 74 години от американската атомна бомбардировка над Хирошима.

Хиляди участваха в ежегодната церемония, сред които и оцелели при нападението. Присъстващите запазиха минута мълчание в Мемориалния парк на мира в 8,15 ч. Точно в този час, в утрото на 6 август, 1945 г., американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“, с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс, хвърля над японския град Хирошима атомна бомба, нелепо наречена „Малчугана“.


Атомната бомба над Хирошима

Зоната на пълно разрушение е в радиус от около 1,4 км. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 км. 90% от зданията са унищожени или силно повредени. 50-килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил се взривява на около 600 м. над повърхността, при което на място загиват около 70 - 80 000 души. Около 2000 от тях са американски студенти, учещи в Япония преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната по време на военните действия.

Една от най-зловещите акции по време на Втората световна война, проведена по нареждане на тогавашния президент на САЩ Хари Труман, отнема живота на десетки хиляди души за секунди, а в края на годината жертвите достигат до около 140 000. Милиони човешки съдби са съсипани...

Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - Fat Man („Дебелака“), с която е разрушен град Нагасаки. Тя е по-мощна от урановата бомба над Хирошима. Броят на загиналите е 73 884 души, ранени са 74 909 човека, разболяват се 120 820 жители…

На 15 август 1945 г. Япония капитулира пред съюзниците, с което се слага край на войната.

Припомняме си всичко това, за да осъзнаем ужаса и нещастието, болката и страданието, до които може да доведат безсмислените спорове за мощ и влияние между хората. Защото ако може да се определи цената на човешкото безумие с една дума, то тя е Война. Няма нищо, което да оправдае действията и зверствата, извършени по време на война. Войната не попада в нито един морален кодекс, в нито една детска мечта, в нито едно човешко желание. Тя е просто една нечовешки жестока игра – за територия, власт и надмощие. Игра, обричаща милиони майки по света на неутешима скръб по рожбите им, а цялото човечество - на разруха и гибел.

Хирошима след ядрения взрив

Четете още: Историята на майките, които убиха децата си заради Чернобил