Автор
Антония Михайлова

Одри Хепбърн: Ангелът на Съпротивата в една неразказана история

Тя е покоряващо талантлива, с осанката и обаянието на богиня. Фина и деликатна, с грацията на балерина, каквато в действителност е била. Тя е една от вечните киноикони от времето на златния Холивуд – Одри Хепбърн.

Повод да си спомним за тази вълшебна омайница от киноекрана е както рождената ѝ дата, която е днес – 4 май.

View post on Instagram
 

Една друга и непозната за света роля изпълнява Одри, още преди да се прослави като актриса. Нейната роля на героиня от холандската Съпротива, навежда на мисълта, че може би не познаваме Хепбърн толкова добре, колкото си мислим, пише „Таймс“.

В интервютата си, преди да си отиде на 63-годишна възраст през 1993 г., актрисата дискретно загатва за своите години по време на Втората световна война. Но дотук. Нейната вродена скромност, болката от преживяното, не ѝ позволяват да разкаже на света за онези мигове от миналото си, когато тя и семейството ѝ рискуват живота си, за да подслонят британски войник, парашутист, в окупираната от нацистите Холандия през 1944 г. Благодарение на един американски писател – Робърт Мацин, който малко по малко успява да събере пъзела от историята, за да ни я представи максимално такава, каквато е била, в творбата си, озаглавена „Холандско момиче: Одри Хепбърн и Втората световна война“ (Dutch Girl: Audrey Hepburn and World War II).

Между 1942 и 1945 г. Хепбърн живее в село Велп с майка си, баронеса Ела ван Хеемстра. Двете изпитват на гърба си много от страданията на нацисткия режим – като дете Хепбърн гладува заради недостига на храна. Освен това изживява ужасната загуба на чичо си Ото фон Лимбург-Щирум, който е екзекутиран през 1942 г. заради отказа си да сътрудничи на властта.

Парашутистът е настанен в семейството след битката за Арнем от видния лидер на холандската съпротива д-р Хендрик Висер‘т Хууфт, твърди в книгата си Мацин.
По това време 13-годишната Хепбърн изучава балет в Арнем, като паралелно с това помага на лекаря. За да събират средства за Съпротивата, тя започва да участва като балетен изпълнител в представления, организирани тайно.

Обучението ѝ в Англия и владеенето на английски език се оказват от полза в усилията за подпомагане на британските парашутисти.

Одри и майка ѝ - баронеса Ела ван Хеемстра

През септември 1944 г., след провала на операцията „Маркет Гардън“, най-големият военен десант, при който щурмът на съюзническите сили цели да превземе мостове на територията на Холандия и да осигури пътя през Рейн, Одри е натоварена със задачата да снабдява с храна и да предава съобщения на десантчиците, които Съпротивата храбро укрива.

Една крехка и невинна девойка на 15 едва ли би могла да събуди подозрение у германската полиция, пише Робърт Мацин в „Холандско момиче: Одри Хепбърн и Втората световна война“. Веднъж Хепбърн забелязла полицейски патрул да наближава. Тя „започна да бере диви цветя. Когато немците я приближили, тя запазила мълчание и с мил жест им подарила цветята”, пише той. „След проверка на личната ѝ карта ѝ е било позволено да продължи“.

За да събере подробно информация за този период от живота на Хепбърн, Мацин се среща с близки и приятели на актрисата, както и с един от синовете ѝ. Един от оцелелите, с когото Мацин разговаря, е и майор Антъни Дийн-Дръмонд, който е бил заловен, но успява да избяга, криейки се в шкаф в продължение на 11 дни, се прочува във Велп като военновременния Худини. Самоличността на войника обаче писателят така и не успява да открие.

След неуспешната операция на съюзниците да превземат моста над Рейн, парашутистите са блокирани на немска територия от другата страна на реката. Войникът е спасен и скрит в дома на Адриаанте ван Хеемстра, която по-късно ще стане известна като Одри Хепбърн.

"Майка ми ми каза, че за нея е било вълнуващо", споделя 49-годишният син на Одри – Лука Доти. "Беше рисковано, той беше непознат в униформа, спасител и следователно рицар и герой", споделя той думите ѝ.

Лука вярва, че вече е назряло времето историята на майка му да бъде споделена и хората да я опознаят отвъд образа ѝ на емблема на модата и киното.

Вилата с осем стаи, която те наели в село Велп, била пълна с бежанци от Арнем, разкрива още той. Според твърденията на Мацин става дума за 37 души, като британският парашутист се е криел в избата.

Писателят не успява да открие името на войника, вероятно поради възможността той да е бил измъкнат от германската територия от холандската съпротива. „Съпротивата е била много ефективна при спасяването на тези момчета“, пише той.

При семейството на Одри парашутистът остава „около седмица“. По-късно, когато Хепбърн става звезда, „тя е имала хиляди причини да запази тази история за себе си“, смята Мацин. Любопитен и не особено приятен за Одри факт е, че преди войната майка ѝ е симпатизирала на нацистите, родителите ѝ дори били срещнали Хитлер в Мюнхен през 1935 г. Очевидно тя се е опасявала, че този факт може да провали кариерата ѝ, а и не е желаела да се „хвали“ със собствената си роля, споделя още в труда си американският писател.

През по-късните си години Хепбърн продължава да бъде отдадена на достойни каузи, най-вече като посланик на УНИЦЕФ – организацията, благодарение на която тя и връстниците ѝ преживяват гладния военен период.

Четете още: Одри Хепбърн: Щастливите момичета са най-красивите!