Официално! Омикрон вече е в България! (подробности)

22 декември 2021 | 10:03
2026
1
снимки: Unsplash, Pexels
1

Не е изминал и месец от появата на най-новия вариант на Ковид-19 - Омикрон, а той вече е в България. Новината за първия потвърден случай идва точно, след като наскоро научихме за първите два случая в съседна Румъния. 

Заразените са двама пътници, пристигнали от Южна Африка на 30 ноември на летището в Букурещ. Преносителите на заразата с Омикрон са мъж и жена на 59 г. и 48 г. И при двамата вирусът протича безсимптомно и бяха моментално поставени под изолация. 

На наша територия първият потвърден случай е в частна лаборатория в Пловдив. Положителната проба е била установена още в петък, а от вчера има още пет потвърдени случая. Очаква се до януари да бъдат установени повече. Пробите са били взети със скринингов тест и са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Пробата от петък е изпратена в събота. Скрининговият тест е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се припокриват.”, обясни Недялко Калъчев,собственикът на голяма верига лаборатории,  в ефира на "Твоят ден" по Novanews.

Вече голяма част от различните държави по света затвориха границите си, а за Омикрон за момента е известно, че се разпространява по-бързо от останалите варианти на Ковид-19, с които медицината вече е запозната. Не се посочват разлики в симптоматиката при заразените, а също така все още не е ясно дали ще се наложи да се работи върху отделна ваксина срещу Омикрон. Няма данни и за намаляването на ефективността при досега разработените ваксини. 

омикрон, ковид-19, ваксина

Епидемологът д-р Петър Марков заяви преди дни в интервю за Bulgaria On Air, че най-застрашени отново са възрастните хора, както и тези, които страдат от придружаващи заболявания. При тях рискът за тежко протичане и дори смърт е много по-висок. По думите му, ваксините с които светът разполага до момента, могат да предпазят от тежко протичане на болестта. Той също така призова хората, които трябва да се подложат на бустерна доза, да го направят по-скоро.

 

Дали мерките срещу разпространението на Омикрон ще бъдат затегнати, все още не е известно. По всичко личи обаче, че южноафриканският вариант на Ковид-19 се разпространява много по-бързо от досегашните. 

Четете още: Не е само Мангъров! Учени от САЩ и Русия твърдят, че Омикрон слага край на пандемията

Коментари

1 Омикрон
  22 декември 2021 | 10:36 отговор
 

А добър ден, олигофрени! Аз от кога съм тук, нЕмате си на представа. Специални благодарности за добрия прием на другарЕте радеф и мангъров!

 
 
Омикрон
22 декември 2021 | 10:42

Аз пак съм тук. Забравих да спомена моя най-добър приАтел, другарЕ Кацаров!

Добави Коментар

Най-четени