Автор
Мария Николова

Огромното сърце на Киану Рийвс: Вижте за каква кауза дари милиони актьорът

Киану Рийвс е дарил 70 % от парите, които печели от „Матрицата“, за проучвания, свързани с левкемия, след като по-малката му сестра Ким се бори с коварната болест в продължение на 10 години. Сумата, която 57-годишният актьор взима за филма, излезнал на голям екран през 1999 г., възлиза на 35 млн. долара.

Сестра му Ким, в момента на 55 години, за първи път е диагностицирана с рак на кръвта през 1991 г. Киану е изцяло отдаден на грижите за сестра си през целия период, в който тя се бори с коварната болест. Той не пести нито време, нито пари, за да помогне на Ким. За да е по-близо до нея, актьорът продава дома си и отлага снимките на продълженията на филма. Освен това Рийвс похарчва 5 милиона долара за лечението на Ким.

„Тя винаги е била с мен и аз винаги ще бъда до нея“, казва звездата на Холивуд с най-голямото сърце.

През 2009 г. актьорът признава, че има фондация, която подпомага детски болници и изследвания, свързани с рак. Той обаче не държи името му да се свързва с организацията, просто иска тя да работи.

Киану Рийвс отдавна е известен с доброто си сърце и благотворителните си инициативи.

За него е известно, че дарява голяма сума от приходите си от следващите части на „Матрицата“ на екипите, които работят по визуалните ефекти и костюмите.

„Те са тези, които направиха филма“, казва актьорът. През последните години благотворителната му дейност не спира – през 2020 г. Киану Рийвс участва в набиране на средства за деца с рак.

Киану Рийвс с Кари-Ан Мос през 1999 г.