Автор
Весела Георгиева

Омбудсманът поиска законова регулация за райския газ. Причината - десетки жалби от родители

Омбудсманът Диана Ковачева е сезирал министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които се сигнализира за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

Проф. Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове.

Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична. Омбудсманът препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ.

Оказва се, че модата с дишането на райски газ изобщо не е толкова нова.

Първата масова употреба датира от 1899 година, когато във Великобритания масово се диша диазотен оксид на т.нар. "въздушни партита". Според очевидците от онова време "хората танцували толкова диво, че чупели крайници, но продължавали да танцуват".

Налице са два ефекта - на еуфория от няколко секунди до минута-две и на обезболяване.



"Не усещаш болка и се чувстваш щастлив, ставаш дързък, а дръзките хора, както виждаме от историята, чупят крак и продължават да танцуват. Забравяш за света около себе си и можеш да пропуснеш важен сигнал", обобщава рисковете от прекомерна употреба Наско Стаменов, учител по химия, пред БНР.

Приемът на райски газ може да е доста опасен за хора с ниски нива на витамин В 12 и да доведе до необратими последствия.

"D и В-авитаминозите се срещат често в индустриалните общества, може да имаш недостиг и да не знаеш за него. На два балона със сигурност ще се разбере, но може да е късно, допълва Наско Стаменов.

Самото вещество е слабо токсично, но рисковете от употребата му са много и разнородни.