Автор
Весела Георгиева

Опасно! Откриха микропластмаса в кръвта на хора

Ужас. Специалисти са открили частици микропластмаса в човешката кръв. Те били налични при 80 процента от взетите проби. Откритието показва, че тези опасни за здравето ни частици се движат с кръвта и могат да се "съхраняват" в различни органи.

Микропластмасите се получават в резултат на разпадането на различни продукти, произведени от пластмаса. Въпреки че тяхното влияние върху здравето все още не е изцяло известно, специалистите са притеснени. Известно е, че в лабораторни условия микропластмасите увреждат човешките клетки.



Огромни количества пластмаса се изхвърлят в околната среда, което води до замърсяването на цялата планета с малки фрагменти - микропластмаси. Хората поглъщат тези частици чрез консумация на пакетирана храна или вода, а освен това могат и да ги вдишат. При предишни изследвания са открити микропластмаси в изпражненията на бебета и възрастни.

За първи път обаче изследователи откриват микропластмаси в кръвта на хората. Направени са 22 проби на анонимни дарители. От тях всички са здрави възрастни, пише сп. Environment International.

Половината от тези проби съдържат PET пластмаса, която обикновено се използва в бутилките за напитки, докато една трета съдържа полистирол, използван за опаковане на храни и други продукти. Една четвърт от кръвните проби съдържат и полиетилен, от който са направени обикновените найлонови торбички.



Известно е, че бебетата и децата са по-уязвими към различните химикали в околната среда. Според предишни проучвания, които са изследвали техния фецес, се отбелязва, че нивото на микропластмаси в изпражненията на бебетата е 10 пъти по-високо от тези при възрастните.

Откритието дава информация единствено за наличието на полимерни частици в кръвните проби на здрави възрастни.

И сега учените трябва да отговорят на въпроса какво се случва с микропластмасите в тялото на човека, задържат ли се тези частици, могат ли да се транспортират до определени органи или да преминат през кръвно-мозъчната бариера...

Откритият резултат насочва вниманието на хората към непрестанно разрастващия се проблем, свързан със замърсяването, масовото производство и консумация на продукти с пластмасови опаковки. Неговата сериозност нараства с всеки изминал ден.