Още смърт предстои! Болестта, която остава след COVID

26 януари 2021 | 16:10
8029
3
Снимки: Pixabay
3

Има една чума, която съществува много преди COVID кризата и която ще остане много след нея. Една болест без лечение, една срамна зараза, която се разпространява и не намалява.

Вижте, чуйте:

„Не се води официална статистика, но, по данни на различни неправителствени организации, над два пъти са се увеличи сигналите за домашно насилие у нас през трите месеца, в които бяхме затворени през пролетта на 2020 г., като тогава бяха убити девет жени…“ ~ Диана Ковачева, омбудсман. 

Кое ви прави първо и най-силно впечатление?

- Огромният размер на насилие?

- Че се е увеличил два пъти за толкова кратко време?

- Думите: „Не се води официална статистика“?

- Че ¾ от хората, които отвориха този материал, за да видят за какво става дума, вече са го затворили, защото „не ги вълнува“?

...

Когато говорим за „над два пъти“, знаете ли на каква първоначална основа за удвояване стъпваме? През 2018 г. 35 жени бяха убити от бой.

През 2019 г. имаше няколко истории, които „запалиха“ възмущението на българите. Понеже вече не ги помните, ще ви подсетя за две от тях.

Кремена Николова, 40-годишна, завинаги 40-годишна, убита. Ще ви припомня ето това: 

„Когато съпругът Борислав Николов е напуснал апартамента, Кремена е била още жива, сочат данните от разследването. Ако убиецът е извикал медици, вместо майка си, животът ѝ можеше да бъде спасен, коментират криминалистите“. Това се случва, след като е била пребита от бой, оставена да се бори за живота си.Калина Симова умря на 25 години. Приятелят ѝ… не знам как да го опиша това… ще използвам пак цитати:

„[…]се е гаврил с гаджето си Калина, а после го удушил с карате хватка и преспал една нощ с трупа[…]За жестокото убийство се разбра чак на следващия ден, след като пуснал SMS на баща си и своя приятелка, че ще се самоубие. Те извикали полицията, която влязла в жилището и открила убитата девойка[…]“.

Ето ТОВА се е удвоило през 2020 г. 

Но това са „стари новини“, забравени…

Керванът си върви.

Има и още един проблем обаче…

Какво става, ако жертвата оцелее? Замисляли ли сте се? Какво става след „спасението“ или след „делото“, след „оцеляването“?

Преди по-малко от две седмици една душевноболна жена беше екзекутирана в САЩ. Малко или никакво внимание не беше обърнато в България, а и малкото внимание беше етикетирано с „изрод, умри!“

Лиза Монтгомъри е била малтретирана от детството си до края на живота си. И, съвсем не учудващо, се е побъркала. И самата тя е убила човек. 

Ако тази информация ви е прекалено „мъглява“ или не ви засяга, защото е от Америка, ето ви една „по-близка“: 

Обвинената в убийството на двете си деца в Сандански спечели делото за домашно насилие...

Малко късно… струва ми се.Какво, не знаехте, че хората, подложени на системно насилие, полудяват?

Проблемът не е в „няколкото“ насилника. Проблемът е във вълната от насилие. Но дори това не е най-страшното. Най-страшното е, че насилието се толерира от хората и на жертвите се казва да си траят, защото проблемът им е „срамен“. „Срамота е да казваш, че те бие! Тихо сега, ще се разберете, ще се оправите! Да не ви разнасят хората!“

Това има и друг оттенък, а именно: „Сама си е виновна!“

Вечното „Сама си е виновна!“

За изнасилването, за боя, че не си е тръгнала и е търпяла. Или, че си е тръгнала и така го е ядосала. „Абе все нещо е направила, не може да е невинна. Сигурно му е изневерила, а?“

Ако е стояла – защо е стояла и търпяла! Сама си е виновна!

Ако си е тръгнала – защо си е тръгнала и е разбила семейството! Сама си е виновна!


Значи така: убийство (смъртна присъда) за изневяра; да не знае много; „Сама си е виновна“…

Я, пак ме подсетете: за какво се подигравахте на мюсюлманите?

Говореше се, че нямало нужда от промени в законодателството, че си било идеално, само трябвало да се спазва. После се заговори, че не било толкова идеално, защото при повторно насилие жертвата си оттегля жалбата или сигнала и разследващите остават с пръст в уста, нямат възможност нито за намеса, нито за разследване.

А после, за да стане още по-интересно, уж-патриотите от ВМРО внесоха искане и това законодателство, дето го имаме, да се смени така… че да отпадне „Специална закрила на дете в риск“.Това е продължение на, както се сещате – драмата със Стратегията за детето. Бурята в чаша вода, от която тези и онези, и кой ли още не изкара дивиденти, правейки се на истински политик.

Реално такива като вносителите от ВМРО са чудесен лакмус, защото те са от типа политици, които се носят по интереса на масата. Тоест: накъдето духа вятърът на общественото недоволство, доволство, мечти, желания, страхове – и те са натам, че да се закачат. Тоест: това, че те искат именно ТОВА, говори за нивото на българското общество.

Което означава, че нещата ще има още много да се развалят за в бъдеще. Тепърва ще става мрачно.

Приоритетите в България са: сеч в горите, „мъжко хоро“ в ледени води, фекалии в морето, далаверката да върви, спор с македонците на кой му е по-голяма историята, бой по малцинствата, перчене, жертвите „сами са си виновни“, изнасилените „сами са си виновни“, закрилата на децата е джендърска глупост, домашното насилие е „срамна работа“, за която не се говори и трябва да чакаш или да си отмине от само себе си, или един от двамата да умре.

На фона на всичко това… COVID. Карантина. И насилниците – затворени с жертвите си. Какво ли може да се обърка, а? За капак, разбираш, че… как беше?—а, да: „Не се води официална статистика“, но не забравяй, че законодателството ни е чудесно, е… сравнително чудесно… абе – има го. И не го оправяйте, щото „ценностите“ и „джендърите“, ама-ха!

А да: и НПО-тата са виновни за насилието, щото ходят да го документират. Ако не го документират, няма да съществува! Я, гледай – държавата, като не води статистика, колко по-добре се чувства, на никой в държавната администрация не му е нарушен сънят.

(…)

COVID е по-смъртоносен, да. Само че, ако се замислиш – съществува от година и дните му са преброени. След година или две ще е само спомен. Колкото и жертви да вземе, все някоя от тях ще бъде ПОСЛЕДНАТА. И после – край! Насилието, домашното насилие, социалното насилие – това са неща, които съществуват от поколения, вече са взели повече жертви от COVID, и когато той си отиде, те ще останат и ще продължат да взимат жертви.

А убитите деца в Сандански, майката, която се е побъркала от насилието, убитите от съпрузите си през годините – те всички съвсем скоро ще бъдат просто „стари новини“. Проблемът е, че в България няма критична маса от достатъчно ядосани хора, които да потърсят сметка от безхаберните законотворци, които се учат и си правят експерименти по имидж на наш гръб. А животът си продължава. Толкова. 

Автор: Александър Томов

Още по темата

Коментари

3
  28 януари 2021 | 18:50 отговор
 

Vsqka putka da si znae chlena. Otivaiki pri drug chlen da si pravi kefa putkata riskiva da I se sluchei sluchka.

 
 
Таня
29 януари 2021 | 09:56

Тъжно, че хората се свеждат за вас до полови органи ...

 
29 януари 2021 | 19:23

Няма да лошо автора на този коментар да бъде проверен от ДАНС.

2 Таня
  28 януари 2021 | 10:13 отговор
 

Имах приятелка, чиито баща биеше майка й, после тя си намери същия мъж ... Години се опитвах да й помогна и накрая бях емоционално изтощена от това общуване... Някои от тези хора не просто са жертви, те умишлено влизат в тази роля...

 
 
ger
28 януари 2021 | 15:34

Какво означава умишлено? Тя е израстнала с този модел, за нея това е правилното и това е познатото, тя оцелява в тази среда, другата нормалната я плаши. Предвид заключението Ви не знам изобощо точно как сте й помагали!

 
Таня
29 януари 2021 | 09:55

Има една много хубава притча за двама сина, които са отгледани от жесток баща. След години и двамата пораснали - единият станал безкрайно добър, а другият жесток като баща си. Като ги питали защо са такива и двамата казали - с баща като този как да стана друг. Поуките всеки сам си ги вади. Иначе съм помагала с утеха, със събиране на багаж,с изнасяне, никога не съм се държала лошо с него, винаги гледах да се съобразявам с нейното мнение...

1 afsfs
  26 януари 2021 | 20:22 отговор
 

В България процента на изнасилвания и на убивания на жени е сравнително нисък,спрямо "ветилата на демокрацията", където жени вече няма (има менструиращи хора). Иначе, тези психопати са наистина срамно петно върху имиджа на българският мъж, но деянията им не се приемат с обществено одобрение: всички тези изверги ще си получат заслуженото. НПО-тата са виновни, защото служат на чужди интереси Прокарват опасни идеологии покрай проблемите с насилието, и реално просто си игрят със страховте ви. Ако не вярвате, просто вижте кой ги финансира, а после хубаво се разворете за финансиращите ги, в какво точно вярват. Ще ви кажа само това: 35 убити на година ще ни се струва мечт спрямо което ще стане, ако постигнат целите си. А и живите, ще живеят в ужас. Не от съпругите си. От всичко.

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.