Автор
Веселина Петрова

Оставката на лекарите от Велинград крещи: помощ, изпускаме положението, в страната настава мор

Лекарите, медицинските сестри, акушерките и лаборантите от болницата във Велинград подадоха днес колективна оставка. Причината? Според тях, има хаос с лечението на пациенти с коронавирус.

„Мотивът за колективната оставка е това, че искаме да бъдем чути от институциите и да им обясним какво изживяваме всеки ден. Това е единствената болница в района, която осъществява 24-часова спешна и неотложна медицинска помощ. Едновременно с това лекуваме пациенти с COVID-19, имаме разкрити пет легла и пет - в интубация. Но нямаме нито кадрови потенциал, нито условия за спазване на санитарно-хигиенните мерки”, заяви д-р Ванков.


И сега има реална опасност близо 60 000 души от района на Велинград да останат без медицинска помощ.

Т.е. ръкопляскането през прозорците не е достатъчно, за да имаме една добра, работеща здравна система. Под добра имам предвид такава, която да се грижи едновременно за пациентите и за работещите в нея.


Персоналът поема болни с Ковид-19 без да има нужната квалификация, нито пък нужните условия. Не е ли твърде безотговорно от страна на институциите, как мислите?

Но какво тук значи някаква си оставка на медици, когато държавата „ври”, разтърсена от снимки на кюлчета злато и приказки за дронове? Какво тук значи някакво си обществено здраве, когато определени кръгове трябва да построят важни подпорни стени, да приемат важни лобистки текстове, да осигурят внуците и правнуците си?


Бедна ми, Българийо, някои умираха за теб, други умират, за да имат трети възможност да множат богатството си. И на всички вас, които в коментар под този текст ще напишат, че съм злобна, ще кажа, че няма нищо злобно в това да искаш децата ти да имат качествено здравеопазване, а не да чакат 30 години за построяването на детска болница. И не, за да събират капачки в детската градина, за да се купят животоспасяващи уреди. И не, за да растат с мисълта, че не трябва да се разболяват, защото ако им се случи, родителите им трябва да търсят средства, за да им осигурят качествено лечение - в чужбина... Не. Не заради това.

Не съм злобна, нито мрънкаща. Просто искам да получа това, за което плащам данъци. И преди всичко уважение. Сигурна съм, че и медиците ни искат същото. А вие?