Френската киноикона от датски произход Ана Карина, останала в историята на френското кино с ролите си в именити ленти на режисьора Жан-Люк Годар, затвори завинаги очи на 79-годишна възраст след дългогодишна битка с рака.

"Френското кино осиротя. Отиде се една от неговите легенди", написа в Туитър френският министър на културата Франк Ристер.

Наричат я актрисата с бледо лице и големите синьо-сиви очи, музата на Годар. Звездата на Карина изгрява през 60-те години на миналия век, за да остане завинаги в сърцето на всеки влюбен във френското кино, имал шанса да се докосне до нейния неподражаем талант и чар.

Ана Карина се снима в седем филма на Годар, който в периода от 1961 до 1967 г. е и неин партньор в живота.

Световната си слава Карина дължи на ролите си във филми като "Жената си е жена", "Клео от 5 до 7", "Да живееш живота си", "Алфавил", "Китайска рулетка", "Лудият Пиеро" с Жан-Пол Белмондо.

Освен като актриса Ана Карина се изявява и като певица. Шеметен успех ѝ носи песента "Sous le soleil exactement" (1967), написана за нея от Серж Генсбур.

Още ненавършила пълнолетие, родената в Дания Ана Карина, истинското име на която е Хане Карин Байер, заминава за Париж, за да реализира голямата си мечта - да стане актриса. Така и се случва. Псевдонимът, с който впоследствие ще остане в историята на киното, ѝ дава самата кралица на модата Коко Шанел.


Жан-Люк Годар вижда за първи пъта своята бъдеща муза в реклама. Неустоимото ѝ обаяние моментално го привлича и той ѝ предлага малка роля във филма си "До последен дъх" с Джин Сибърг и Жан-Пол Белмондо, която тя отказва.

Няколко месеца по-късно режисьорът отново се свързва с нея. Този път Годар ѝ предлага главната роля във филма "Малкият войник". По време на снимките помежду им пламват искрите на любовта и двамата се отдават на страстта си, която продължава години.

След раздялата си с великия режисьор Ана Карина продължава шеметната си кариера, но в паметта на поколенията френски киномани остава завинаги като актрисата-фетиш на Жан-Люк Годар.

"Бях жената на Жан-Люк. Това без съмнение малко ги плашеше", споделяше кинолегендата.

Поклон!

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.