Автор
Woman.bg

Отиде си Дядо Добри – светецът, когото винаги ще помним

Дядо Добри ни напусна завинаги. Той е починал днес, на 103-годишна възраст. Скръбната новина съобщи белоградчишкият епископ Поликрап в профила си във фейсбук.

Тялото на светеца от село Байлово ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село още тази вечер, а храмът ще бъде отворен цялата нощ. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Дядо Добри беше от онези хора, които пленяват с огромното си сърце, с добротата на мислите, с красотата на чувствата. Живееше като просяк, но не беше такъв.

Преди 15 години оставя всичките си имоти на църквата.

Можеше да избере охолния и предоволния живот, но не го направи. Вместо нови и скъпи дрехи, той облече вълнените потури. Вместо пищната трапеза, отрупана с вкусни блюда, той избра хляба. Над 80 000 лв. е сумата, която народният светец дари на българските православни храмове. Сума от лични негови средства и от такива, предоставени му от любовта и щедростта на хората, събирана на стотинки

За дядо Добри е чувал целият православен свят и не само. За него е писано и в Русия, и в Румъния, дори и в Италия и Великобритания. За него преди 4 години писа и американското издание "Хъфингтън пост".

Наричат го живата икона, безсребърника, светеца, просяка на Христос, човека-църква, божествения. Кой всъщност е той?

Добре Димитров Добрев е роден на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Сключва брак през 1940 г. – размирни времена за България, в които страната му участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. Раждат му се четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри постепенно започва да се откъсва от материалните блага, отдавайки се на духовен и аскетичен начин на живот.

"Не бива да лъжем, да крадем, да прелюбодействаме. Трябва да се обичаме един друг, както Бог ни обича", казва дядо Добри във филма "Лепта" от 2000 г., посветен на него.

Не, дядо Добри не е беден. Той е най-богатият човек, за когото сме чували някога в България. Един мъдрец, пред чиято светла личност и извисена душа, дълбоко се прекланяме!