Автор
Woman.bg

Отиде си Франко Дзефирели - колосът на италианското кино!

На 96-годишна възраст си отиде титанът на италианското и световното кино Франко Дзефирели. А с него - и цяла една епоха.

Роден през 1923 г. във Флоренция като незаконен син на търговец и модистка (както наричат в онези години шивачите, които сами си измислят дрехите), той израства под крилото на големия кинорежисьор Лукино Висконти и през целия си живот е неизменна част от crème de la creme на европейския културен елит – Салвадор Дали, Коко Шанел, Мария Калас, Ана Маняни.

Дебютът му като режисьор е с филма „Укротяване на опърничавата“ (1967 г.), в който си партнират великите Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

На върха на световната слава го изстрелва култовата кинолента „Ромео и Жулиета“ (1968 г.), която и до днес се приема за класическа екранизация по Шекспир, а музиката към него, дело на Нино Рота – за една от най-красивите филмови мелодии.

Сред повече от 30-те негови филма, които превръщат Дзефирели в алманах за поколения киномани, са „Хамлет“ (1990 г.) с Мел Гибсън в главната роля, „Отело“, „Чай с Мусолини“ (1999 г.), „Калас завинаги“ (2002 г.).

Носител е на наградата на БАФТА, два пъти е печелил „Еми“, пет пъти - наградата „Давид ди Донатело“ и има две номинации за „Оскар“. Член е на италианския Сенат от 1994 до 2001 г.

Работил е с актьори от ранга на Лорънс Оливие, Марчело Мастрояни, Мел Гибсън, Джуди Денч, Майкъл Йорк, Елизабет Тейлър.

Освен филмови, зад гърба си Дзефирели е оставил и над 100 оперни заглавия. С него са имали шанса да работят знаменити певци от класата на Пласидо Доминго, Мария Калас, Елена Образцова, Гена Димитрова, Лучано Павароти и много други.

Поставял е над 120 пъти оперите на Моцарт на най-големите световни сцени, като някои от спектаклите все още се играят с неговите режисьорски и сценични решения.

„Сбогом, драги Маестро, Флоренция никога няма да те забрави“, написа в туитър профила си кмета на Флоренция Дарио Нардела и ние се присъединяваме към думите му.

Без Франко Дзефирели вече нито киното, нито светът ще са същите!

Поклон пред таланта и паметта му!