Лий Филип Бел, вдъхнала живот на хитовите сапунени опери „Дързост и красота“ и „Младите и неспокойните“, затвори завинаги очи на 91-годишна възраст.

Дългогодишен журналист и атрактивен водещ на токшоу, нейните сериали, се излъчват в продължение на над 47 години в близо 20 хил. епизода.



В трогателно изявление пред медиите, публикувано на 26 февруари вечерта, близките на Лий изразяват мъката от загубата на своята „любяща и подкрепяща съпруга, майка и баба“. Нейни колеги я короноваха за „кралица на телевизията“ и „истински матриарх“.

Лий е родена в Чикаго през 1928 г.. Водещ е на известното сред американците предаване „Шоуто на Лий Филип“ повече от 30 години. Сред гостите, прекрачили прага на студиото ѝ, са президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, както и именитите членове на „Ролинг стоунс“ и „Бийтълс“.

През 1973 г. в сътрудничество със съпруга си – Уилям Бел, създава сапунената опера „Младите и неспокойните“, за която печели престижната телевизионна награда „Еми“.

Лий Уилям Бел сред актьорите от сериала "Младите и неспокойните"

По неин сценарий, през 1987 г. по американската телевизия, тръгва „Дързост и красота“ - сериалът, който ще се превърне в една от най-гледаните семейни саги по света.

И двата сериала все още се излъчват на малкия екран, а през 2007 г. донесоха на създателката си „Еми“ за цялостен принос към телевизията.

Четете още: Цяла една епоха си отиде...Спряха "Дързост и красота"

Раздаваме подаръци - включи се в нашата игра до 1-ви март от тук: