Автор
Люблена Папазова

Отиде си Нери Терзиева, която промени телевизията

Диабетът уби легендарната журналистка и най-известна телевизионна водеща от близкото минало Нери Терзиева. Тя остана завинаги на 70 години, след като издъхна преди часове в пловдивска болница. Нери, чието истинско име е Нериман, е родена във Велинград, но не е живяла там. „Родена съм в 7 и половина заранта в една люта зима на 21 февруари. Майка ми отишла сама до родилния дом по терлици, защото те по-малко се хлъзгали. Баща ми бил в командировка в едно село и научил щастливата новина чак като се върнал“.Известната журналистка е израснала е в Асеновград.

„Баща ми е от Ардино, учител, и най-малкият му брат също е учител. А майка ми Сафие над 35 години работеше на конвейера в шивашко предприятие. Тя много мразеше, когато вечер аз слушах новини, да надувам силно радиото, понеже главата й бучеше от машините. Влюбва се в словото в гимназията благодарение на двете си учителки.

„От много малка мечтая да съм журналистка. Като ученичка се вдъхновявах от Асеновград – от духа на малкия град, който те заразява с чувството да си гражданин, да участваш в обществените проблеми. В гимназията ни стимулираха много да се изявяваме. Имахме прекрасни учители като моята класна Генева и директорката Тошева – и двете литераторки.

Още в седми клас написах първата си дописка за местния вестник, беше очерк за едни жени килимарки, които ръчно тъкат китеници. Години по-късно кандидатствах журналистика и влязох за удивление на баща ми – от 2000 кандидати приеха само 14. Аз бях вътре още при първото класиране. Знам какво е да ти забраняват да кандидатстваш това, което искаш. Той искаше да стана лекарка – сигурно е предчувствал, че ще вляза в докторски род“.

Нери има предвид рода на съпруга си Евгени, който е журналист първо в телевизионния център на БНТ в Пловдив, после в частна кабеларка в града. Неговата фамилия обаче е предимно от лекари. „На родителите ми им беше трудно в началото да възприемат, че се омъжвам за християнин. Посърдиха се шест месеца, посърдиха се, а после се роди дъщеря ни Антония и им мина",разказва приживе Нери. От Антония тя има двама внуци-Тодор и Ева.

От 1990 до 1993 г. е най-известната водеща на новинарската емисия "По света и у нас" в Българската национална телевизия в двойка с Асен Агов, с когото за първи път се обръщат към зрителите с "дами и господа" . Основава Ефир 2, но е уволнена от Хачо Бояджиев.В периода 1996 - 2002 г. Нери Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов.

Поклон пред паметта й!