Отиде си носителката на Аскеер - голямата българска актриса Емилия Радева

12 май 2023 | 17:30
1443
2
Снимки: Bulfoto
2

На 90-годишна възраст почина любимата ни актриса Емилия Радева. Тя е носител е на десетки награди, сред които „Аскеер“ за цялостно творчество.

През 2003 г. е наградена с орден "Стара планина" - I степен, "за приноса си за развитието на българското изкуство и култура.

Голямата българска актриса Емилия Радева е починала в четвъртък вечерта на 90-годишна възраст. Това съобщиха от театър "Българска армия". Тя е известна с ролите си в театрални поставки и игрални филми. Сред най-популярните ѝ изяви на екрана са в "Матриархат", "Иконостасът", в който Емилия Радева се превъплъщава в ролята на Султана – един от най-запомнящите се образи в българското кино, "Сиромашка радост" и сериала "Дом за нашите деца".

През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“.

Поклон пред светлата ѝ памет и съболезнования на близките ѝ.Четете още: Агресия у дома, агресия в училище, агресия на пътя: семейството явно е абдикирало

Още по темата

Коментари

2 Силвия
  12 май 2023 | 21:36 отговор
 

Дълбок поклон!Една от най-талантливите ни актриси. Ще грее там, сред звездите! Светла й памет! Незабравима...

 
1 Лиза
  12 май 2023 | 20:51 отговор
 

Една от най-големите звезди на българското кино и театър! Една след друга си отидоха с приятелката си Гинка Станчева. Лек път на душата й!

 

Добави Коментар

Най-четени