Автор
Весела Георгиева

Отиде си последният крал на Гърция - Константин Втори

Константин Втори, последният гръцки крал, е починал на 82 години в болница в Атина. Той е получил инсулт.

Потомък на датското кралско семейство Глюксбург, той е втори братовчед на британския крал Чарлз III и кръстник на Уилям, принц на Уелс.

View post on Instagram
 

Роден е на 2 юни 1940 година - второто дете и единствен син на крал Павел I и кралица Фредерика. В деня на раждането му от хълма Ликабет са произведени 101 оръдейни залпа, които съобщили, че се е родила мъжка рожба, престолонаследник.

Константин II се възкачва на трона на 23-годишна възраст през 1964 г., точно след като печели златен олимпийски медал по ветроходство. След промени, настъпили в управлението на страната, се налага да напусне Гърция. Той и съпругата му Ан-Мари живеят в предградието Хампстед Гардън, Лондон.

View post on Instagram
 

Титлата му като крал беше официално отменена на референдум през 1974 г. след падането на хунтата, когато гръцките гласоподаватели потвърдиха премахването на монархията и създаването на Третата гръцка република, припомня "Фокус".

Константин Втори пътува с датски паспорт като датски принц. Той губи гръцкото си гражданство през 1994 г., след като отказва да приеме паспорт с фамилното име Глюксбург, аргументирайки се, че името му е "Константинос Гръцки".

Последната му публична изява беше през октомври 2022 година, когато излезе на вечеря в центъра на столицата със сестрите и съпругата си, съобщи Би Ти Ви.

До смъртта си той продължава да нарича себе си "крал на Гърция", а децата си "принцове“ и "принцеси", въпреки факта, че Гърция не признава монархическите им титли.

View post on Instagram