Извънредното положение вече е почти в миналото и сме на прага на „нормалния живот“. Много от нас ще се завърнат в офисите, а улиците съвсем скоро ще бъдат оживени, както преди. Децата ни няма да се завърнат в детските градини и училищата, театрите също не се очертава да бъдат отворени в близко бъдеще, но за сметка на това кафенетата и ресторантите работят на пълни обороти от няколко дни насам.



Откакто България осъмна с прекрасната новина, че вече може да се излиза в парка и планината и да се вдигат наздравици по кръчмите, дните сякаш придобиха нов смисъл. Все още не можем да се прегръщаме или да потренираме във фитнеса, но имаме пълното право да отидем на кафе или да хапнем нещо вкусно някъде. И ние решихме да се възползваме от това буквално на секундата. А какъв е резултатът от завърналата ни се свобода? Какъвто и се очакваше – нов пик на заразата.



Отново показахме, че мислим за бохемските удоволствия много повече, отколкото за здравето си. Няма защо да се заблуждаваме – заведенията по центъра на София са препълнени още от първия ден, в който отвориха врати. Сякаш карантина не е имало никога, а просто сме се събудили от дълбок зимен сън. Категорично доказахме, че не сме готови да се завърнем към нормалния живот с нормално темпо. Доказахме, че карантината е била най-доброто решение, за да се спасим. Поне за малко. Но какво ли следва от утре, когато извънредното положение ще приключи официално? Смеем ли да си представим дори? Защо така и не изградихме инстинкт за самосъхранение, а се втурнахме към кръчмите? Сякаш довчера не преяждахме на воля у дома.

Тук е и моментът да отчетем, че вероятно немалка част от заразените са представители на ромските махали, на които медиите отделиха специално внимание. Да не забравяме и че до скоро някои от тях бяха блокирани и то не само на територията на София.



Дали скоро няма да заслужим повторна карантина? Може би не, ако приемаме разхлабването на мерките и отпадането на положението по по-спокоен и човешки начин. Както се казва – нека се зАпрем малко! Заведения е имало преди нас, ще има и след нас, няма да ги изпуснем. Здравето ни би трябвало да е с приоритет. Няма кой друг да ни опази, освен нас самите. Бъдете отговорни – радвайте се на свободата, която вярваме, че вече се научихте да цените, и не прекрачвайте границата отвъд разумното.

*Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Инстаграм страница. Виж как да участваш тук: