Отвориха кръчмите и осъмнахме с нов пик - спрете се!

13 май 2020 | 12:05
15855
17
снимки: Булфото, Unsplash
17

Извънредното положение вече е почти в миналото и сме на прага на „нормалния живот“. Много от нас ще се завърнат в офисите, а улиците съвсем скоро ще бъдат оживени, както преди. Децата ни няма да се завърнат в детските градини и училищата, театрите също не се очертава да бъдат отворени в близко бъдеще, но за сметка на това кафенетата и ресторантите работят на пълни обороти от няколко дни насам.

София

Откакто България осъмна с прекрасната новина, че вече може да се излиза в парка и планината и да се вдигат наздравици по кръчмите, дните сякаш придобиха нов смисъл. Все още не можем да се прегръщаме или да потренираме във фитнеса, но имаме пълното право да отидем на кафе или да хапнем нещо вкусно някъде. И ние решихме да се възползваме от това буквално на секундата. А какъв е резултатът от завърналата ни се свобода? Какъвто и се очакваше – нов пик на заразата.

жена, болница

Отново показахме, че мислим за бохемските удоволствия много повече, отколкото за здравето си. Няма защо да се заблуждаваме – заведенията по центъра на София са препълнени още от първия ден, в който отвориха врати. Сякаш карантина не е имало никога, а просто сме се събудили от дълбок зимен сън. Категорично доказахме, че не сме готови да се завърнем към нормалния живот с нормално темпо. Доказахме, че карантината е била най-доброто решение, за да се спасим. Поне за малко. Но какво ли следва от утре, когато извънредното положение ще приключи официално? Смеем ли да си представим дори? Защо така и не изградихме инстинкт за самосъхранение, а се втурнахме към кръчмите? Сякаш довчера не преяждахме на воля у дома.

Тук е и моментът да отчетем, че вероятно немалка част от заразените са представители на ромските махали, на които медиите отделиха специално внимание. Да не забравяме и че до скоро някои от тях бяха блокирани и то не само на територията на София.

факултета

Дали скоро няма да заслужим повторна карантина? Може би не, ако приемаме разхлабването на мерките и отпадането на положението по по-спокоен и човешки начин. Както се казва – нека се зАпрем малко! Заведения е имало преди нас, ще има и след нас, няма да ги изпуснем. Здравето ни би трябвало да е с приоритет. Няма кой друг да ни опази, освен нас самите. Бъдете отговорни – радвайте се на свободата, която вярваме, че вече се научихте да цените, и не прекрачвайте границата отвъд разумното.

 

*Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Инстаграм страница. Виж как да участваш тук:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ИГРА! ‍ Kérastase и Woman.bg искат да се погрижат за вашата коса! Искаме да зарадваме една от вас сега! Спечелете шампоан и маска от най-новата серия на Kerastase за коса склонна към косопад - Genesis! Как? 1. Последвайте страницата 2. Харесайте поста 3. Отговорете на въпроса: Как поддържате косата си прекрасна у дома? Можете да участвате до 18ти Май, а печелившите ще бъдат обявени на 19-ти Май. Общите условия на играта: https://www.facebook.com/notes/womanbg/общи-правила-на-игра-kerastase-genesis/10158254918062173/ Успех! #kerastase #genesiskerastase

A post shared by Woman.bg (@woman.bg) on

Още по темата

Коментари

17 НА КИНО
  16 май 2020 | 01:48 отговор
 

Ако се разболеят лекарите отиваме всички на кино, защото няма кой да ни лекува. Затова да се пазим е важно не само за себе си, но и за всички хора. Много хора умряха по света като мухи.

 
16 Суртук
  16 май 2020 | 01:17 отговор
 

Има такава болест уверих се но при всеки протича различно зависи от имунната система

 
15 Жена на доктор
  15 май 2020 | 15:53 отговор
 

Глупаци няма вирус!!!! Има нов метод за контрол на овцете! Като се страхувате стойте у вас! Просто е!

 
 
Сара
16 май 2020 | 11:54

Ама "Жена на доктор", ти си била голяма умница! Като се страхувате стойте у вас! Просто е! Проста си ти!

14 Аз
  14 май 2020 | 15:02 отговор
 

Ужасно посредствена статия, съмнявам се, че пишещата има претенции за журналист, но ако за това ниво дават заплати, то аз мога да забогатея, ако се захвана с нейната професия.

 
13 Бай Иван
  14 май 2020 | 13:53 отговор
 

толкова си умряла от страх!стой си изолирана,не мърдай!

 
12 TКМ
  14 май 2020 | 11:21 отговор
 

Стига с тия статии бе, хора? Ама ако искате си стойте цял живот в къщи и си слушайте генерала. Полудяхте от този грип. Вируси е имало и ще има винаги, свиквайте!

 
11 Baj Ivan
  14 май 2020 | 10:33 отговор
 

За последиците от отварянето на питейните заведения и не само на тях, ще може да се говори от 2 до 4 седмици след разхлабването на режима. Това е инкубационния период на вируса. За ден или два нищо не може да се твърди!Опасни са сезонните работници от групи в общество ни с ниска хигиена и лоши битово-санитарни навици!Напрекъснатото влизане и излизане на граждани в и от страната винаги ще носи висок риск!

 
10
  13 май 2020 | 19:09 отговор
 

Радой Ралин е казал:българския народ е много малък, но за сметка на това е много прост. Видно е от списващите тук. Леле мале, много им нарушиха правата,че два месеца трябваше да си останат вкъщи, при това кой ли го спазваше това. А вашите дядовци как ходеха на война да защитават България,как после оправяха разрушените си домове,дали мрънкаха толкова и пращаха останалите по пещери. Народ, в който липсва чувството за съпричастност,съчувствие,изобщо мисълта за нещо различно от елементарните желания на ограничения си Аз, си заслужава съдбата. Лошото е,че го отнасят и тези,които са съвестни,спазват правилата,медицинските лица,които нямат друг избор. Може да са и вашите родители и вашите баба и дядо, имайте малко смирение,човечност. Само с нагло безумие и претенции до никъде не се стига.

 
9 Л самар-ов
  13 май 2020 | 17:22 отговор
 

Най об.вирос.това от мен,психозата те трепе

 
 
Деси
13 май 2020 | 20:09

Прост сте и прост ще си останете. Но за съжаление често, не тези като Вас се разболяват, а такива, които спазват правилата. Дано този път има справедливост и пострадат не невинните, а всички тези, които сега пият и се тъпчат по заведенията, мислейки "Те такава болест нЕма"

 
Бай Онзи
25 май 2020 | 18:47

Я кажи, че не мога да се сетя, кой прост вирус преди това е върлувал повече от три седмици?

8
  13 май 2020 | 15:20 отговор
 

Приоритетите ни ! затова сме на това дередже !!! Нищо не става от нас-оплаквачи ,вси някой ни е виновен и мислим само за собствения си г*з !

 

Добави Коментар

Най-четени