Памела Андерсън накрая ще ни оправи. Писа писмо на Караянчева

Американската сексикона Памела Андерсън е изпратила отворено писмо до председателя на българския парламент – Цвета Караянчева, в което изразява недоволството си от факта, че у нас продължават да се отглеждат животни заради ценната им кожа.

Звездата от сериала "Спасители на плажа", която е и отявлен екоактивист, настоява в текстова форма депутатите у нас спешно да вземат мерки по въпроса за гласуването на законопроекта за забрана на фермите за животни, които биват убивани с цел печалба. Законопроектът бе внесен в парламента още през 2019 г., но все още не е придвижен.

От позицията си на посланик на организацията ПЕТА-Хора за етично отношение към животните, актрисата призовава България да последва примера на Австрия, Великобритания, Белгия, Словения и много други европейски страни, които вече забраниха отглеждането на животни за козината им.



„Най-отговорното решение за здравето и благосъстоянието на хората и животните е да се забрани отглеждането на животни за ценни кожа. Това би намалило опасността от бъдещи пандемии и ще спести живота на безброй животни, които са убивани жестоко всяка година“, гласи откъс от писмото на Андерсън.

В края на миналата година, след доклади, показващи, че норките в холандски ферми за ценни кожи са тествани положително за вируса САРС-КоВ-2, мнозинството от холандския парламент гласува за ускоряване на законопроекта за прекратяване отглеждането на норки в страната и гласува за забрана, ефективна в края на 2020 г, вместо първоначално планираната 2023 г.

През последните няколко седмици случаи на пренасяне на вируса между хора и норки са документирани и във Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Полша и много други държави в света.



Припомняме, че през ноември, 2020 г. заради мутация на коронавируса, открита в датска ферма за норки, Дания умъртви всичките си 17 милиона норки. Месец по-късно пък българското правителство обеща, че служителите във ферми за ценни кожи ще бъдат сред приоритетните групи при очакваната ваксинация. С това правителството потвърди високия риск от разпространение на вируса и негови мутации, които фермите носят. Това е и причината, поради която ПЕТА и Памела Андерсън призовават българския парламент да обърне внимание на проблема и да забрани колкото се може по-скоро всички ферми за кожи у нас веднъж завинаги.

„Индустрията за ценни кожи причинява невъобразимо страдание на хиляди животни всяка година и представлява опасност за общественото здраве. Силен спад в търсенето на дрехи и изделия с естествена козина показва, че все по-голям брой потребители свързват естествената козина с жестокост и злоупотреба с животни. Крайно време е България да се присъедини към нарастващия брой европейски страни, които са забранили отглеждането на животни за кожите им. Страната трябва да вземе адекватни мерки още сега“, казва Петя Петрова, координатор за Източна Европа в ПЕТА Германия.

Памела Андерсън изтъква още в писмото си, че настоящата ситуация е особено благоприятна за гласуване на забрана за отглеждане на животни за кожата им в България. Да припомним, че миналия месец у нас бяха убити хиляди норки, а в момента само 30% са налични и все още принудени да живеят в малки клетки. В периода между август и октомври, въпреки изискванията за минимум от три тествани животни на седмица, както се посочва в част от мерките за ограничаване на пандемията, едва три норки в страната ни са били тествани за COVID-19. Това гласи информация, предоставена от местни активисти за правата на животните в България.

ПЕТА, чието мото гласи „Животните не са за експерименти, храна, облекло, наше развлечение или каквато и да било друга форма на експлоатация“, работи активно в борбата срещу „специецизма“, познат на български като „видова дискриминация“ – убеждението, че човешките същества са по-висши от други видове животни.

Памела Андерсън е активен участник в борбата срещу видовата дискриминация. Неведнъж тя дори лично е изнасяла речи по този въпрос. Нека да припомним, че през 2016 г. дългогодишната природозащитничка отиде в Париж, за да подкрепи френски депутат, който внесе законопроект за забрана за насилственото хранене и угояването на патици и гъски. Тогава появата ѝ във френския парламент предизвика смут и дори се стигна до побой между фотограф и оператор, които се мъчеха да стигнат до актрисата, за да я снимат. Поради наплива от журналисти, голяма част от тях не можаха дори да влязат в залата за пресконференцията тогава.

Четете още: Затварят цели райони в Дания и избиват милиони норки заради мутация на Ковид