Пандемия от алкохолизъм: Опасната прогноза след края на карантината

Пандемията от Ковид-19 и необходимостта от изолация лиши редица почитатели на чашката по света, и не само тях, от удоволствието да се насладят на любимото си питие в близкото заведение, в компанията на приятели. Но фактът, че баровете и ресторантите затвориха врати, не попречи на страстните и не толкова страстни пиячи да си набавят от други места любимия еликсир, който и след началото на карантината можеше да се открие в изобилие в супермаркети, по-малки магазинчета или павилиони.

Повишеното търсене на алкохол бе провокирано както от плъзналите из пространството слухове, че, видите ли, консумацията на алкохол помагала в борбата срещу коронавируса, така и от намирането на начин за справяне със стреса от безпрецедентната ситуация.



Още се усмихваме под мустак, сещайки се за ефекта от първата вълна на коронавирусната паника, след която по щандовете не оставаше и следа от тоалетна хартия. После дойде ред на тестените изделия, ориза и консервираните храни, които изкупуваха като топъл хляб от рафтовете в магазините. Седмица-две по-късно купувачите се тюхкаха на излизане от магазините, несмогнали да си набавят така нужните салфетки и мокри кърпички.

Не след дълго от щандовете започнаха да изчезват все по-бързо и... бутилките с алкохол?!

Безпокойството от нарасналото потребление на спиртни напитки във времена на карантина провокира властите в различни страни да вземат мерки, като ограничат неговото разпространение, а СЗО да предупреди потребителите му за опасността от прекалената консумация на алкохол вкъщи.



„За хора без зависимости употребата на вещества няма да помогне да се справят със стреса от самоизолацията. Те могат само да влошат нещата”, сигнализира преди дни д-р Аиша Мали - служител в отдела за психично здраве на СЗО. Тя бе категорична, че за да се чувства в добра физическа кондиция и настроение, човек трябва да полага пълноценни грижи за психическото си благосъстояние, като се храни здравословно, спортува и спи правилно.

Австралийски експерти пък не пропуснаха да предупредят, че последствията от увеличаването на консумацията на алкохол могат да се окажат много по-пагубни след края на пандемията дори и от самия коронавирус и да доведат голяма част от населението до развитието на опасна зависимост към спритните напитки.

Забележете само, според данните на Комънуелт банк, една от най-големите финансови институции в страната, разходите за алкохол в магазините в родината на кенгуруто са нараснали с цели 86% през миналата седмица.



Максимум 12 бутилки вино и два стека с 24 бири на човек. Такива бяха ограниченията за продажба, които австралийската асоциация на магазините за алкохол прие вследствие на шокиращите стойности.

Затова помислете си добре дали не е по-удачно да заложите на един приятен безалкохолен коктейл, преди да посегнете към бутилката в домашния бюфет или отскочите до будката на отсрещния тротоар. Алкохолът няма да ви помогне в борбата с коронавируса. Напротив - може само да доведе до една още по-страшна криза за човечеството - пандемия от алкохолизъм.

Четете още: Когато си под карантина, но имаш дизайнерска маска и бръмчиш с частния си самолет