Автор
Woman.bg

Пандемията, която превърна света в призрачно място

Да, светът вече никога няма да бъде същият. Пандемията от коронавирус промени всичко. И сцените на изпразнените щандове в магазините или празните площади никога няма да изчезнат от съзнанието ни.


Социалните мрежи се изпълниха с кадри на градове-призраци.

Опитвали ли сте се някога да си направите снимка пред фонтана „Треви” в Рим? Мисията невъзможна! Имаше тълпи от хора, сбивания, неуспешни селфита, дори глоби и поставени бариери. А сега? Сега там няма жива душа. Можете да се снимате от всеки ъгъл. Но заради факта, че има наложена карантина, можете да получите глоба или да ви арестуват.



Много търговски улици в света, летища, жп гари и ресторанти останаха празни. Като призраци. Дори е някак плашещо. Сякаш гледаме кадри от онези апокалиптични филми, в които пада огромен астероид и след него на Земята настава тишина. И празнота.

Като в Пекин. Преди и след коронавируса. Разликата е огромна. Празни улици. А еднин-двамата преминаващи носят маски. И също изглеждат странно.

Изпразниха се туристическите центрове, забележителности, всичко.

Преди пандемията на площадите в Санкт Петербург кипеше живот. Храмовете в Киото не можеха да поберат желаещите да ги разгледат. Гондолите във Венеция разхождаха влюбени.



Невероятно е. Как за няколко месеца светът може да се промени толкова бързо. Как изведнъж нещо по-голямо от нас натисна паузата. И спря живота за миг. Наложи ни забрани. Накара ни да обърнем внимание на неща, които преди това не забелязвахме.

Дано сме осъзнали колко е важно да мислим не само за себе си, но и за всички около нас.
И дано тези призрачни места съвсем скоро се напълнят с хора – здрави, щастливи и готови да прегърнат живота.