Папа Франциск се изказа в защита на еднополовите бракове, подкрепяйки правото им те да влизат в граждански съюзи. "Хомосексуалистите са Божии чада, които имат право на семейство", гласят думите му в документалната лента, чиято премиера се състоя на 21 октомври на кинофестивала в Рим.

Това е прецедент в историята на католическата църква, при който папа дава благословията си и изразява открито позицията си по отношение на еднополовите бракове. Да припомним, че Франциск се обяви за граждански съюзи на гей-двойки още по времето, когато бе архиепископ на Буенос Айрес, но никога досега не бе изразявал тази позиция като папа.

„Никой не трябва да бъде отхвърлян или да страда заради това, че иска да живее с човек от същия пол”, казва папата на испански във филма на руския режисьор Евгений Афинеевски - "Франческо".



Според папа Франциск трябва да бъде създаден закон за гражданския съюз при хомосексуалните двойки, за да могат те да бъдат защитени от закона.

Позитивното си отношение към хомосексуалистите Франциск изрази още в първите дни от възкачването си на папския престол през 2013 г., произнасяйки известната фраза: „Кой съм аз, за да съдя?”. Не е и тайна, че папата на няколко пъти лично приветства гей двойки във Ватикана.

Двучасовият документален филм проследява седемте години понтификат на папата чрез поредица от интервюта по важни теми, касаещи проблемите на съвременния свят, сред които опазването на околната среда, бедността, миграцията, дискриминацията, неравенството в доходите по расов и полов признак и др.

Сред кулминационните моменти на филма е телефонният разговор на папата с гей двойка - родители на три малки деца. Обаждането е направено от страна на Франциск в отговор на тяхно писмо, в което заявяват, че се срамуват да заведат децата си в енорията.

Папата благородно ги призовава да не спират да посещават църква и да не обръщат внимание на негативното отношение, с което се сблъскват.

А вие подкрепяте ли позицията на папа Франциск по отношение на еднополовите бракове?

Четете още: Роди се първото бебе на гей двойка у нас