Папата вече е в България!

Самолетът, с който той пристигна, кацна на родна земя в 9:50 ч. Точно 10 минути по-късно папа Франциск се появи на стълбичката на самолета и всички камери следяха всяко негово движение. На борда имаше официална делегация от 35 официални представители и също така журналисти.

Веднага след слизането му от самолета папа Франциск беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, а четири български деца му поднесоха малки букети от момина сълза. След слизането си от самолета папата и нашия премиер се оттеглиха на 15-минутна среща във ВИП салона на летище София.

Подаръците, които Бойко Борисов е подготвил за папа Франциск, са кисело мляко, икона на братята Кирил и Методий и лентата, символизираща епископската власт – омофорът, като в краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел.

"О, вие знаете моята история. За първи път чух думата "българин", когато, като дете, баба ми ми даде кисело мляко", каза папа Франциск, когато видя киселото мляко.

След летището Франциск се отправи към Президентството, където гвардейският оркестър го посрещна тържествено. Държавният ни глава Румен Радев му подари Разпятие, което е от 100-годишно дърво.

Днес, през деня, папа Франциск ще има няколко публични появи, за които вече писахме, а утре той ще посети град Раковски. Папамобилът му ще бъде управляван от неговия личен шофьор от Ватикана, който също е в нашата страна.

През цялото време протоколът и разписанията по програмата ще се спазват стриктно. "Нали знаете, каква е разликата между терористите и протокола - че с терористите може да се преговаря, а с протокола - не", това са думи на папа Франциск към Бойко Борисов относно спазването на предварително начертаната програма.

Визитата на папата в България е до 7 май, когато рано сутринта той ще си тръгне.