Автор
Woman.bg

Папата и Путин са новите любимци на българите

Главата на Католическата църква – папа Франциск, и Владимир Путин са световните лидери, радващи се на най-голяма симпатия сред българите.

Освен България само още една държава от ЕС се отличава с положителното си отношение към президента на Русия, и това е Румъния.

Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“ за отношението на хората по света към световните лидери и международната политика. Изследването обхваща 30 държави и приблизително две трети от световното население.

65% от българите симпатизират изключително на папа Франциск, докато 9% по-скоро имат неблагоприятна нагласа спрямо него. Непосредствено след него в класацията се нарежда Владимир Путин с 59% почитатели и 25% критици. За сравнение мнението на българите относно останалите световни лидери на Европа е силно поляризирано.

Ангела Меркел например може да се похвали с 43% симпатизанти, но и с 40% българи, които не одобряват политическите ѝ приоми. Френският президент Еманюел Макрон е с 41% последователи и 42% неодобрение.



29% от българите са ревностни защитници на политиката на Доналд Тръмп. 54% у нас обаче далеч не симпатизират на президента на САЩ.

Що се отнася до отношението на страната ни към Европейския съюз, България попада в топ пет по одобрение на неговата политика както в глобален, така и в регионален план. Пред нас са единствено Косово, Румъния, виетнам и Албания.

Друг любопитен извод е, че българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща, а тази на Русия – стабилизираща. За разлика от България обаче оказва се, че ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ, Русия и Китай.

Четете още: Българка и майка на три деца приземи успешно самолет по време на супербуря

*През февруари раздаваме подаръци. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница от тук!