Автор
Веселина Петрова

Парадокс: Искаме децата да обичат спорта, борим се със затлъстяването, а една трета от училищата нямат физкултурни салони!

Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи проучване. Преди десетина години този процент е бил много по-нисък. Най-голям е процентът на затлъстяване при ученици от средните класове - предимно в VII клас.

Всички знаем, че затлъстяването е една от причините за това все повече деца да развиват диабет тип 2. Болестта доскоро беше характерна за възрастни хора над 40 г., а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни малчугани.

На фона на тази меко казано стряскаща статистика излиза още една – че една трета от училищата в страната не разполагат с физкултурни салони. От над 2 200 общински и държавни училища, при 700 се е наложило да бъдат приспособени... стаи за часовете по физическо.


Едно от тези училища е Френската гимназия в София. Нейният физкултурен салон се намира на петия етаж, над кабинетите по история и география. Разбира се, приспособеният „салон“ няма нито нужната вентилация, нито е удобен. Салонът тук е нещо, което е обсъждано от години, но така и не се стига до решение. Някои от децата, учили тук, които вече са големи и работещи хора, коментират, че помнят, как са били събрани необходимите средства, но строителство така и не е започнало. Е, първата копка вече е факт. Предвиден е физкултурен салон и нови 11 класни стаи. Алелуя! Разширението е финансирано по спечелен проект от Столична община по ОП „Региони в растеж“.


Една трета от училищата в страната са в тази ситуация. При някои не само не е вероятно скоро да се появят физкултурни салони, а въобще е невъзможно да бъдат построени. И техните възпитаници трябва да спортуват на открито, съобразявайки се, разбира се, с климатичните условия.

С хубавото време се съобразяват в почти 700 училища. За 50 от тях вече са отпуснати 25 милиона лева от спортното министерство за изграждане на спортни зали. Докато тези пари бъдат усвоени и спортните зали бъдат построени, децата ще продължат да седят по пейките в двора, цъкайки на телефоните си.

.

Защото ние сме изключително отговорни към тяхното здраве. И постоянно говорим колко е важно да спортуват и да се хранят здравословно. През последните години бяха реализирани десетки проекти в тази посока, повечето с европейски пари. Което, разбира се, е чудесно. Но какъв е смисълът от тях, като най-основното липсва? Когато базата в училищата е остаряла, неудобна или въобще липсва? А децата ни прекарват най-много време именно в училище. А ако то не може да им осигури място за спортни дейности, то за каква отговорност говорим?

Излишно е да коментираме какво се продава в лавките, какво се предлага в столовете и още, и още... Любовта към спорта се възпитава в най-ранна детска възраст. Както и отношението към здравословното хранене. И тъй като здравето на децата ни трябва да бъде най-важното нещо за нас, отбиването на номера с малки, печеливши проектчета не би трябвало да е вариант. Нито за институциите, нито за нас, родителите.