На 9 април, навръх Цветница, един от най-светлите християнски празници, парк Борисова градина ще се превърне в домакин и декор за петото издание на екологичната инициатива „Пчелен мед за смет“, която традиционно привлича много софиянци и гости на столицата за почистването на градското пространство.

През изминалите години кампанията привлече интереса и стимулира активността на хората, насърчавайки ги да се включат в почистването на дребни отпадъци в парка. За участието си, при предаването на събрания отпадък, всеки получава символично бурканче с натурален мед.

Тазгодишното издание на кампанията отново провокира гражданите да бъдат по-отговорни, активни и осъзнати за важността на чистата околна и градската среда. Очакванията на организаторите е тази година да бъдат подобрени резултатите на миналогодишното издание на „Пчелен мед за смет“, когато само за няколко часа бяха събрани стотици килограми отпадъци, сред които фасове, пластмасови и стъклени бутилки, капачки, метални предмети, и много други.



„Пчелен Мед за Смет“ е екологична и отговорна кампания за почистване на Борисова градина в гр. София. Целта на инициативата е да събуди у столичани личната отговорност по опазването на чистотата на най-големия, красив и разнообразен градски парк в България.Втората, не по-малко важна цел е повишаване на градската паркова култура и отговорно поведение сред гражданите.

Поканени са да участват изявени представители на културния, спортния и журналистически елит на страната, както и всички столичани, които обичат Борисовата градина.

Участниците в инициативата ще се движат по различни маршрути, които обхващат всички алеи на парка, като финално ще се събират пред сцената „Лятна естрада“ в Борисова Градина. По регламент всеки предал най-малко 100 грама отпадъци ще получи бурканче пчелен мед. Претеглените количества смет ще определят печелившите.

Събитието ще продължи с концертна част и награждаване. В концертът участие ще вземат Ирина Флорин, и Expose Team, а челните позиции в награждаването ще вземат и парични награди.
И през тази година основен партньор на събитието е БАТ България.