Печелят ли милиони от PCR тестовете? Разбира се, не бъдете глупави!

Пандемия е. Коронавирусна. Едва ли някой не е разбрал, дори децата вече не се вълнуват от темата с грипа, защото са наясно, че трябва да носят маски, да стоят у дома, да не си пипат очите и устата... И в условия на пандемия сякаш нормалното лесно става ненормално, проблемите потъват, покрити от страха за здравето и живота ни. Дори с парите си се разделяме по-лесно, ако са дадени, за да сме добре.

Та в тази ситуация на пандемия, когато много хора останаха без работа, други - без бизнес, трети са с по-ниски възнаграждения, има едни браншове, които са на татолна печалба. За това много се говори. Но някак под сурдинка.

И днес, когато вече на много места се иска PCR тест, включително видях обява за работа, в която се казва, че не се искат документи за умения, освен един - отрицателен тест за коронавирус, май е време да си зададем въпроса колко струва един тест и наистина ли това е неговата реална цена?

И така. Реално погледнато, ако имате симптоми и направление, тестът трябва да ви излезе безплатно. По принцип. Проблемът е, че много от хората не получават направление и се налага да си платят сами теста. А сумата, която дават, варира от 100 до 130 лева. Има и друг проблем, че много от пациентите въобще не могат да стигнат до личния си лекар, който трябва да им даде ценното направление.

Има и подобни бележки, на някои от вратите на лекарските кабинети... Снимката взехме от стената във фейсбук на доцент Мангъров...

Бизнес ли са тестовете за коронавирус?

“Ще ви дам следната схема: 16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.”, казва преди време за Свободна Европа д-р Недялко Калъчев, началник на една от големите частни лаборатории в България. И допълва, че: “Безспорно надценката не е малка. Истината е, че докато не започне да се работи автоматизирано, тази работа изисква робски труд". Според него “Реалната цена на един PCR тест е около 65-66 лв. “Не им се иска на управляващите да пуснат направления. Това е начинът да се регулира пазарът”, каза още Калъчев, защото “работата става весела, когато едно семейство е контактно и трябва да се изследва за собствена сметка”.

Cпopeд здpaвния миниcтъp Kocтaдин Aнгeлoв, нямa a дa ce нaлoжaт oт дъpжaвaтa цeни нa чacтнитe лaбopaтopии. "He oчaвaйтe дa имa зaпoвeд нa миниcтъpa, oятo дa oпpeдeли цeнaтa нa тecтoвeтe, цeнaтa нa HЗOK e 60 лв.", oмeнтиpa Aнгeлoв. Cпopeд Kaлъчeв oбaчe мoжe дa ce миcли зa въвeждaнe нa лимити зa цeнитe.

Само за сравнение, дo cpeдaтa нa aвгycт цeнaтa нa РСR тecтoвeтe в Typция е била 15 долара, след това скочи на 34 долара, пишe "Ceгa". Tecтoвeтe зa живeeщитe в Typция обаче ca бeзплaтни. Tecтoвeтe зa тypиcти пpeз ceптeмвpи cтpyвaт 30 долара.


Фpaнция зaпoчнa дa ocигypявa бeзплaтни тecтoвe зa вcичи. B нaчaлoтo нa eпидeмиятa пpeз мapт РСR тecтoвeтe cтpyвaт 135 eвpo, въпpeки чe пpoизвoдcтвeнaтa цeнa e eдвa 12, eвpo, cигнaлизиpa opгaнизaциятa Оbѕеrvаtоіrе Мédісаmеntѕ Тrаnѕраrеnсеѕ.

Ясно е, че има спекулации. И също така е ясно, че държавата трябва да направи нещо, при условие, че хората са задължени да си направят съответния тест. Не го правят по желание... Но бизнесът си е бизнес. Дори, когато става въпрос за здравето ни. Или може би най-вече тогава...