Автор
Woman.bg

Педро Алмодовар със "Златен лъв" във Венеция

Култовият испански режисьор Педро Алмодовар беше удостоен с наградата "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция, съобщава Ройтерс.

"Венеция...е мястото, където се родих като режисьор. За мен това е нещо много специално" - каза Алмодовар.



Пътят на Педро Алмодовар към голямото кино започва именно от Венеция, където през 1983 г. дебютира с филма "Съмнителни наклонности". "Самият факт, че участвах в международен фестивал, беше чудо", признава днес 69-годишният режисьор. Пет години по-късно той вече е фаворит за статуетка с емблематичния си филм "Жени на ръба на нервна криза". Именно комедията с участието на Роси Де Палма, Кармен Маура и Антонио Бандерас му носи международно признание.



В изявлението си, след обявяването на наградата, фестивалният директор Алберто Барбера описа Алмодовар като творец, предложил на публиката "най-разноликите, провокативни и предизвикващи полемика потрети на Испания след режима на Франко". Филмите му, които нищят "прегрешенията, желанието и идентичността", са пропити с "разяждащ хумор" и украсени "с визуално великолепие".



Алмодовар, който често работи с актьорите Антонио Бандерас и Пенелопе Крус, е печелил няколко награди, включително и "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за "Говори с нея". "Всичко за майка ми", на който той е режисьор и сценарист, е носител на "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2000 г.

Най-новият филм на Педро Алмодовар - полуавтобиографичният "Болка и слава", дебютира през май на кинофестивал в Кан, където изпълнителят на главната роля Антонио Бандерас спечели приза за най-добър актьор.