Тя е бивша олимпийска плувкиня. С днешна дата обаче спортът за нея се е настанил в графа "минало", а сега е принцеса. Името й е Шарлийн Линет Уитсток и е омъжена за монакския монарх - принц Албер II. Блондинката е перлата на Монако.

Тя е родена в Родезия (сега Зимбабве) в семейството на Майкъл и Линет Уитстокот. Родителите й се местят в Трансваал, Южна Африка през 1989 г.

Шарлийн представя Южна Африка на Олимпиадата в Сидни през 2000 г., където нейният отбор завършва на 5-о място в щафетата по съчетано плуване. През същата година печели златен медал на 200 м гръб на международното състезание по плуване Mare Nostrum в Монако. През 2002-а отново получава отличие и то не едно, а цели 3 златни медала на турнира за Световната купа по плуване и сребърен медал на Игрите на Британската общност в Манчестър.

През 2007 година тя прекратява своята състезателна кариера. Независимо от това и до днес блондинката обича да плува, а папараци не един и два пъти са я снимали в басейн или пък в морето, заедно със съпруга й - Албер. Изглежда водата си остава нейна страст.

Шарлийн и принц Албер се срещат за първи път на състезанието Mare Nostrum в Монте Карло през 2000 г., което той председателства. Няколко години по-късно, през 2006-а те са видени заедно за пръв път и след това тя го придружава на много от официалните му изяви. Вече няма съмнения, че са двойка.

Още няколко години по-късно обявяват и годежа си. Това се случва през 2010 г., а се женят на 1 юли 2011 г.

На княжеската сватба присъстваха 450 гости, между които короновани особи, държавни глави, политици и изтъкнати личности от света на модата, шоубизнеса и спорта. Роклята на булката бе дело на дизайнера Армани.

Разбира се, сватбата е проследена с голям интерес от много журналисти. Някои от чуждите медии тогава пуснаха упорития слух, че Шарлийн направила опит да напусне Албер точно преди венчавката. А поводът за това е, че принцът е станал баща на поредното извънбрачно дете и то само няколко седмици преди сватбата. Тогава магнетичната светлоока дама заминала за Париж, уж на проба на сватбената си рокля, но вместо това отишла в посолството на ЮАР и поискала да й помогнат да се върне в родината си. Съпровождащите я дипломати успели да я разубедят да не го прави и тя се върнала обратно в Монако.

Бременността на принцеса Шарлен е обявена на 30 май 2014 г., а на 10 декември тя ражда близнаците Габриела и Жак, като малкият е обявен за престолонаследник.

Принцесата на Монако винаги блести с изискан стил на официални събития. Предпочита да се облича с дрехи от големи модни марки, като "Армани", "Версаче", "Диор" и "Ралф Лорен". Запазената й марка са дългите елегантни рокли и така определено прилича досущ на холивудска звезда, готова да вземе "Оскар".

Принцеса Шарлийн залага на едноцветни дълги рокли - семпли, с изчистен дизайн, допълнени от красиви бижута.

40-годишната принцеса и съпругът й често посещават и спортни събития. Тогава блондинката залага на друго облекло, като заменя роклите с удобен панталон и сако.

Говори се, че...

- След сватбата с принц Албер II, принцесата на Монако направила още два опита за бягство от съпруга си. Единият бил по време на състезанията от Formula 1, а другият - когато тя вече си била купила еднопосочен билет за ЮАР на летището в Ница, и Албер наредил да конфискуват международния й паспорт.

- Слуховете приписват авантюри на принц Албер с Наоми Кембъл, Брук Шийлдс, Клаудия Шифър.

- Принц Албер има две извънбрачни деца, които не са родени нито от аристократки, нито от звездните му любовници. Американската сервитьорка Тамара Ротоло е майка на 23-годишната му дъщеря Жасмин-Грейс, а стюардесата от Того - Никол Косте, е майката на 15-годишния Ерик-Александър, който беше признат официално от принца през 2005-а и оттогава живее с майка си в голяма вила близо до двореца. Двете деца са лишени от възможността за наследяване на трона.

- 5-годишният братовчед на Шарлийн загина в басейн. По-късно тя създава фондация, в която учи деца да плуват.