Наградите "Оскар" ще бъдат връчени за 86-и път на 2 март. Всяка година, особено с наближаване на церемонията, се правят какви ли не прогнози за това кой ще спечели. Все пак най-важно е какво мислят зрителите.

Пет филма, които тази година очакват "Оскар".

"Син жасмин" (Blue Jasmine)

Заглавие, трудно за превод, тъй като героинята е кръстена на цвете и е тъжна, а не синя през всичките 98 минути на филма.

Кейт Бланшет, освен че сякаш не остарява, играе като за Оскар за главна женска роля.



В този филм Уди Алън излиза малко от типичната си истерична бъбривост и става някак по-меланхоличен.

Драмата е базирана на това, че съпругът на богатата и светска Джазмин е пратен в затвора и нейният бляскав живот се преобръща рязко след като тя, без пукнат долар и само с Прадата на гърба си и "Луи Вюитон"-а в ръцете, се оказва в дома на сестра си - типична "уайт траш" американка от социалните низини. Добри контрасти, прекрасна Кейт и отворен финал.

Режисьор Уди Алън. Участват: Кейт Бланшет, Алек Болдуин, Сали Хоукинс, Питър Сарсгард, Майкъл Щулбарг, Боби Канавале.

Номинации за "Оскар": на Кейт Бланшет за водеща женска роля; на Сали Хоукинс за поддържаща женска роля; на Уди Алън за оригинален сценарий.


"Вълкът от Уолстрийт" (The Wolf of Wall Street)

Ако и този път режисурата на Скорсезе не донесе Оскар на Лео ди Каприо, ще повярваме в заговор на Академията срещу него.

Филмът е правен по биографията на Джордан Белфорт, който дори се появява за малко в края.



Пищна история за американско брокерско забогатяване и произтичащия от него лайфстайл - много дрога, жени, яхти и т.н. С хепиенд за ФБР, озвучен с "Мисиз Робинсън". Освен Лео, който въпреки завинаги бебешката си физиономия няма проблем с изиграването на харизматични мъже, много ефектна роля, макар и петминутна, прави Матю Макконъхи. Динамичен, добър филм, но не непременно запомнящ се с нещо изключително.

Режисьор Мартин Скорсезе. Участват: Леонарди ди Каприо, Роб Райнър, Джон Фавро, Жан Дюжарден, Джона Хил, Матю Макконъхи, Кайл Чандлър, Джон Бернтал, Шей Уигам.

Номинации за "Оскар": за най-добър филм; на Леонардо ди Каприо за водеща мъжка роля; на Джона Хил за поддържаща мъжка роля; на Мартин Скорсезе за режисура; на Терънс Уинтър за адаптиран сценарий.

"У дома през август" (August: Osage County)

Истински забележителен кастинг, с нито един посредствен актьор и със сценарий, от който искахме да си вадим цитати.

Членове на американско семейство от Средния Запад се събират заради смъртта на бащата и понеже американците (поне на кино) нямат българската склонност към премълчаване на семейните драми, се разразява катарзисна емоция и, ей така, всеки си казва всичко, което му е на сърце. Мерил Стрийп, разбира се, играе като за последно, но все по-добрата с възрастта Джулия Робъртс й партнира прекрасно и заслужено получава номинация. Емоционално нестабилните жени определено са на мода през този Оскар-сезон.

Режисьор Джон Уелс. По пиесата на Трейси Летс. Участват: Мерил Стрийп, Джулия Робъртс, Джулиет Луис, Дърмът Мълроуни, Марго Мартиндейл, Сам Шепърд, Крис Купър, Бенедикт Къмбърбач, Юън Макгрегър, Абигейл Бреслин.

Номинации за "Оскар": на Мерил Стрийп за водеща женска роля; на Джулия Робъртс за поддърщажа женска роля.

"Крадецът на книги" (The Book Thief)

Формулата е класическа: Втората световна, деца, евреи - т.е. всичко, което да ви разреве. Изобщо, ако обичате да плачете на филми, този е вашият. Красиво заснет; много удачен избор на Джефри Ръш, който дава още по-богат пълнеж на оригиналния образ; Смъртта е разказвач. Фокусът тук, за разлика от другите филми по темата, е върху това как преживява войната обикновеният германец. Сюжетът не се върти около ужасите и боевете, а около живота на едно четящо момиче и семейството му.



Режисьор Брайън Пърсивал. По книгата на Маркъс Зюсак. Участват: Джефри Ръш, Емили Уотсън, Софи Нелис.

Номинации за "Оскар": за музика на Джон Уилямс.

"Великата красота" (La Grande Bellezza)

Италианският претендент за "Оскар". Странен. Красив, лежерен, философски. Филм повече за усещане, отколкото за осмисляне. Животът на богат, застаряващ писател в Рим, в центъра на нощния живот и ежевечерните партита с екзистенциален уклон и въпроси за Голямата красота и колко е тежък лекият живот. Малко претенциозен филм, ако не снобски, то поне за ценители.

Режисьор Паоло Сорентино. Участват: Тони Сервило, Карло Вердоне, Сабрина Ферили, Карло Бучиросо, Памела Вилорези.

Номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм.

Четете още: Режисьорският дебют на Натали Портман предизвика недоволство в Израел