Автор
Woman.bg

Петте основни традиции на британската кралска сватба

Пресслужбата на Нейно величество ни напомни за най-важните традиции във венчавките на членовете на кралското семейство.

Днес, в деня на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл, по улиците на Уиндзор ще излязат хиляди британски поданици, желаещи да видят на живо щастливата двойка. Милиони други простосмъртни от цял свят ще следят церемонията по телевизията и в интернет. Тържеството сякаш не е твърде мащабно по днешна мярка – най-малкото в сравнение с венчавката на принц Уилям и Кейт Мидълтън, на която само официалните гости бяха близо две хиляди души (в катедралата „Сейнт Джордж“ ще се съберат само 600 поканени).

И все пак съвременните технологии и всеобщото вълнение по повод кралската сватба си казват думата. Още преди 125 години кралската сватба, макар и събитие от държавно значение, се е провеждала доста по-скромно. Например на венчавката на бъдещия крал Георг V и принцеса Мария фон Саксония-Алтенбург в параклиса на замъка „Сейнт Джеймс“ през 1893 г. са присъствали само около стотина гости.

Определено през изминалия век публичният формат и дори отделни елементи от церемониала на кралските сватби доста са се променили. Въпреки това много традиции са си останали същите. В навечерието на сватбата на принц Хари и годеницата му Меган Маркъл пресслужбата на кралицата ни напомня за най-интересните и вълнуващи традиции в бракосъчетанията на кралското семейство.



Венчални халки от валийско злато

Брачните халки на Нейно величество Елизабет II, на принцеса Маргарет, принцеса Ана и принцеса Даяна са направени от по-специално (и много скъпо) валийско злато. По-точно от къс самородно злато, добит в рудника Клогай в Северен Уелс. Днес от първоначалния къс е останал само един грам, който разбира се вече не се използва и ще остане част от активите на „личната хазна“ (средствата, предназначени за личните разходи на Нейно величество).

Но изчерпването на материала не е повод да се отмени традицията. През ноември 1981 г. представители на Кралския британски легион поднесли като дар на Нейно величество 36-грамов слитък 21-каратово валийско злато, което бижутерите на кралското семейство използват за създаването на днешните венчални халки на благородните особи.

Клонка мирта

Вече от няколко поколения булките от дома Уиндзор (или онези, които биват приети в него) задължително включват в сватбения си букет клонка мирта. Традицията се е зародила в средата на XIX век, на сватбата на принцеса Виктория, по-голямата дъщеря на кралица Виктория и принц-консорт Алберт.

Миртата е символ на любовта, плодородието и целомъдрието. Храстът, от който се взимат клонките за кралските сватбени букети, вече от 170 години расте в градината на Осбърн-хаус, резиденцията на кралица Виктория на остров Уайт. За пръв път мирта е била поднесена на кралица Виктория от бабата на мъжа й приц Алберт през 1845 г.


Букет на паметника на Незнайния воин

Тази традиция вече стана на 95 години. На 26 април 1923 г., когато лейди Елизабет Боуз Лайън (майката на Нейно величество) е вървяла към олтара на Уестминстърското абатство, за да се закълне в любов и вярност на принц Алберт, булката най-неочаквано се спряла край паметника на Незнайния воин, за да положи там букет. Така тя почела паметта на брат си Фъргюс Боуз Лайън, загинал през 1915 г. в битка – както и паметта на милионите загинали в Първата световна война.

Така лейди Елизабет станала първата кралска булка, останала пред олтара без букет. Следващите дами, омъжили се в Уестминстърското абатство, побързали да последват примера й, но в леко адаптиран вариант – те полагали цветя на паметника на Незнайния воин или веднага след венчавката, или на следващия ден след сватбата.

Официална фотосесия

По традиция кралската сватба се заснема от официално избран фотограф, чиято основна задача е да увековечи парадния портрет на младоженците.

Първата кралска двойка, чийто портрет бил запечатан на фотолента, били крал Едуард VII и кралица Александра (по онова време просто принцът на Уелс и принцеса Александра Датска). Те се венчали в Уиндзорския замък през 1863 г.. Тогава черно-белите снимки често се дооцветявали на ръка.

В началото на XX век пощенските картички станали изключително популярни и кралското семейство побързало да яхне модната вълна и да използва сватбените си снимки като благодарствени картички за поданиците. След време картичките с аристократичните двойки станали обект на страст за редица колекционери по света.

Известно е, че сватбен фотограф на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл ще е потомъкът на полски аристократичен род и ученик на Марио Тестино Алекси Любомирски. Миналата година той направи официалните снимки на двойката в чест на годежа.

Портокалов цвят

В деня на сватбата на кралица Виктория и принц Алберт – 10 февруари 1840 г. – Нейно величество избрала вместо корона венче от портокалов цвят като символ на целомъдрието и неопетнената чистота. За шест години – до 1846 г. – принцът й подарил още няколко бижута във вид на портокалови цветчета в чест на годишнини от сватбата и важни събития в съвместния им живот. Например през 1845 г. Алберт подарил на Виктория комплект от брошка и обици, наподобяващи портокалов цвят, а следващата година, на годишнината от сватбата принц-консортът поднесъл на съпругата си венец от портокалов цвят, за да й навее приятни спомени за тържеството.

Бялата копринена булчинска рокля на Виктория, украсена с портокалови цветчета, станала стандарт за следващите поколения кралски невести от викторианската епоха. Принцеса Виктория, принцеса Алис, принцеса Елена, принцеса Луиза, принцеса Луиза Маргарита Пруска, Елена Валдек-Пирмонтска, принцеса Беатрис и Александра Датска – всичките са имали на булчинските си рокли декоративни елементи във формата на портокалов цвят.

Традицията продължава и през XX век. Портокалови цветчета разцъфтели на роклята на Мария фон Саксония-Алтенбург, а Елизабет Боуз Лайън избрала венче от портокалов цвят и бели рози. Бъдещата кралица Елизабет II също не пренебрегнала обичая – по полата на булчинската й рокля имало апликации от тюл с перли и скъпоценни камъни, във вид на портокалов цвят. Известно е, че се е планирало „фльордоранж“ да се включи и в сватбения тоалет на принцеса Даяна, но по-късно дизайнерите, работили над модела, се отказали от тази идея, за да не претрупват и без това масивната рокля. Намеци за портокалов цвят нямаше и в роклята на Кейт Мидълтън, но според слуховете херцогинята била наредила в Уестминстърското абатство да се поставят свещи на Jo Malone с аромат на портокалов цвят. Сватбената торта също била украсена с декор във вид на „фльордоранж“.