Автор
Ева Григорова

Пир по време на демокрация или мобилизация по време на паника: В Русия хиляди майки днес може би виждат децата си за последно

Късен септември е, хладен и с нюанси на ядрена война. В учебниците по съвременна история на Европа след 20 години вероятно ще се пови изрчение, което ще звучи така:

"На 21 септември 2022 година Владимир Путин обявява частична мобилизация на населението на Русия, след което....". Сега не знаем как ще продължи този абзац от историята. И макар след години това да са просто няколко изречения в урока, посветен на конфликта, днес хиляди руски майки са прегърнали синовете си и са си помислили - дали това не е последният път, в който виждат децата си.

В историята най-важно е да проверяваш фактите. В журналистиката освен фактите, най-стойностно е да разкажеш личните истории. А те днес звучат плашещо.

"Смятам за необходимо да подкрепя предложението (на министерството на отбраната) за частична мобилизация на гражданите от резерва, които са отслужили (. . .) и имат подходящ опит", заяви Путин в обръщение, излъчено на запис по телевизията, цитирано от БТА. "Указът за частична мобилизация е подписан" и ще влезе в сила "днес", сряда, добави руският президент. "Говорим само за частична мобилизация", увери той на фона на слухове за обща мобилизация, плъзнали в последните часове.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс от своя страна пък заяви, че действията на Владимир Путин от тази сутрин са признание, че планът му в Украйна се проваля. В направено изявление той добави: "Той и неговият министър на отбраната изпратиха на смърт десетки хиляди свои граждани, зле екипирани и лошо ръководени. Никаква пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий".

Припомняме ви междувременно и едно изказване на президента на Русия от март тази година: „Бих искал да подчертая, че наборните войници не участват и няма да участват в бойни операции и няма да има допълнително призоваване на резервисти от запасните сили. Само професионални военнослужещи ще изпълняват възложените им задачи“. Тогава беше мило, а руският лидер успокои населението във видео послание към жените по случай 8 март, публикувано на уебсайта на Кремъл.

Към днешна дата фактите сочат, че Путин мобилизира само около 1 процент от подлежащите на мобилизация руснаци или около 300 хиляди души. Личните истории обаче разказват за няколко по 300 хиляди и това са жени, деца, съпруги и майки, които никога повече няма да бъдат същите, щом веднъж преживеят ужаса на войната, дошла в семействата им.

Според официалните данни на руското военно министерство, страната е претърпяла загуби от 5937 войници, убити от началото на офанзивата в края на февруари. Цифрата е далеч по-малка, отколкото сочат оценките на Украйна и Запада, предава още БТА.

Какво точно ще пише в учебниците по история за днешния конфликт все още не е ясно. Това, което се знае със сигурност е, че хиляди украински и руски майки тази нощ са плакали. Защото децата на едните отиват да убиват децата на другите. А за майката няма значение кой е прав в един такъв военен конфликт.

Или и вие сега ще кажете - ами това е положението, война е, трябва да се защитават и да се борят и двете страни. То прави в един такъв конфликт няма. Може и да има, може и да няма. Но хайде довечера си прегърнете мъжете и децата, погледнете ги в очите и кажете честно, ако утре трябва да ги изпратите да се бият и знаете, че могат да им се случат изключителни зверства, как ще спите тази нощ. Изобщо как ще спите до края на живота си? Задайте си този въпрос следващият път, когато някой ви каже - ами това е положението. И се сложете в обувките на една украинска или руска майка. После в учебниците ще има няколко изречения. Но за хиляди майки днес животът свършва.

Учебникът по история го пишем всички ние сега. И най-много си мечтая в него да пише просто "На 21 септември 2022 година Владимир Путин обявява частична мобилизация на населението на Русия, след което... се стига до мирен изход от конфликта". Да се молим за това изречение. Ние ще се молим. Молете се и вие.