Автор
Woman.bg

Плацентата – от златна мина до биологичен отпадък. Къде е истината?

Казусът за пребитата от родител акушерка в "Шейново" заради отказа й да му предостави плацентата на новороденото му дете, предизвика шок, но не от поредната физическа разправа с медицинско лице. А от темата и абсурдния и незрял дебат, който върви около нея - за плацентата, яденето й, Ким Кардашиян и един генетик с криминално минало.

Ясно е, че агресивното поведение на бащата не е оправдано и няма как да бъде, след като се е стигнало до физическа саморазправа от подобен характер. Причината за искането му не е известна към момента, но реакцията му ни провокира да си зададем някои въпроси: Защо му е нужна плацентата? Защо така категорично му е отказана тя? Има ли и каква е ползата от плацентата, след като бебето се роди? Използва ли се тя за медицински цели?

Интернет в момента е наводнен от статии за плацентата, а ние сякаш за пореден път сме изгубени в морето от информация и истински важното ни се изплъзва. Затова се обърнахме към специалисти, които да дадат експертно мнение по въпросите, свързани с темата. Каква е практиката в действителност у нас?

Една от конспиративните теории, които се въртят в медийното пространство, гласи, че плацентната кръв е много ценна за бебето и, че преждевременното й прекъсване чрез защипването на пъпната връв възпира потока на важни хранителни вещества и имуноглобини към детето, с което едва ли не то губи половината си здраве!

Проф. Милко Сираков от "Майчин дом" заяви обаче, че според медицинските канони пъпната връв се отрязва, когато пъпната артерия спре да пулсира и бебето не губи абсолютно нищо. Дори да се среже по-рано, това не носи никакъв риск за детето, нито го лишава от ценни вещества.

Четете още: За или против секциото?

Фактът, че плацентата е ценен носител на стволови клетки, също е повод за множество конспиративни заключения, според които след раждането на детето, тя не се изхвърля, а се складира с цел тяхното извличане и използване за най-различни научни цели.

И тук проф. Сираков ни обясни, че плацентата е биологичен отпадък и за изхвърлянето й има надлежен ред. Първо на докторите не се позволява да я пипат, освен с ръкавици, изхвърля се в специални жълти пликове на специални места, обозначени за биологични отпадъци. Според разпореждане, издадено от РИОКОЗ (Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве), лекарите нямат право да дават на родителите на бебето плацентата. Освен това ако бащата иска плацентата, той трябва да уведоми предварително лекарския екип и да посочи за какво ще я използва. Той може да я вземе едва, след като е подписал документ, разрешаващ предаването й в негови ръце.

Медицински лица ни обясниха още, че едно време плацентата наистина се е използвала за направа на различни биологични продукти, но това е било преустановено с разпространяването на вируса на СПИН.

В множество публикации из интернет сайтовете се твърди още, че консумирането на плацентата предпазвало от следродилна депресия, подпомагало лактацията, засилвало кръвообръщението и давало повече енергия на родилката. Това е и причината в САЩ да съществуват хранителни добавки със съдържание от плацента, предназначени за родилки.

Е, и това не е съвсем вярно. Всъщност яденето на плацентата крие много рискове. На първо място тя може да е замърсена - още докато е в корема, тя служи като филтър и задържа някои вредни за плода вещества. Освен това минава през вагината, която също не е стерилна. Второ, всяка инфекция, която се съдържа в кръвта, е и в плацентата. Т.е има огромен риск за здравето ви, ако ядете плацентата на някой друг. Трето, напоследък дамите, които искат да ядат плацента, я консумират готвена, а експерти обясняват, че полезните й вещества се губят при термична обработка. "Ако я сготвите при такава температура, че да убиете всички бактерии в нея, то вие със сигурност ще убиете и полезните вещества", твърдят доктори.

Така че, може би това, на което трябва да се обърне внимание, е контактът с доктора. Никога не се предоверявайте на интернет и се вслушвайте в съветите на лекарите, все пак призванието им е да се грижат за здравето на хората.

Що се касае до бащата, генетика с криминално досие, то мотивите му не са ясни, но се предполага, че е искал да съхрани стволовите клетки. Ясно е обаче, че му е паднало пердето и, че е посегнал на доктор. Ясно е, че това е поредното посегателство над медицинско лице, което, като всеки следващ атентат, все повече не ни прави впечатление. А не би трябвало да е така.

По материала работиха Мария Николова и Антония Михайлова