Автор
Woman.bg

Почина Christo - българският артист, който успя да опакова мечтите си

Световноизвестният художник и скулптор Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк естествена смърт.

Тъжната вест беше разпространена от сътрудниците му в социалните мрежи. "Кристо живя своя живот на пълни обороти, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го. Съвместната му работа с Жан-Клод и техните произведения събираха хората заедно в споделени преживявания по целия свят и техните произведения живеят в нашите сърца и спомени", се казва в съобщението.

Художникът напусна този свят малко преди рождения си ден. Роден е на 13 юни в Габрово. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус, а баща му - известен фабрикант. Учи във ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия). През 1957 г. емигрира и година по-късно пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, става гражданин на САЩ. До смъртта си Кристо не се завърна в България. Макар че връзките му с родината не са напълно прекъснати - основен партньор в техническата реализация на неговите проекти бе племенникът му Владимир Явашев.

View post on Instagram
 

Кристо се прослави с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие.

View post on Instagram
 

Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Тази година Кристо планираше нов проект в Париж. Роденият в България артист щеше да „опакова” Триумфалната арка във френската столица. "Изкуството е най-важното нещо в живота ми. Не обичам да споря, защитавам или раздавам морал. Аз съм срещу абсолютно всичко, което е пропаганда - религиозна, политическа или екологична. Само човеците могат да правят изкуство. Това е неудържим порив и не може да бъде оправдан от чувството за добро или лошо. Изкуството е изкуство", казваше той.