Почитаме Мария Магдалена - първата вестителка на Възкресението

На 22 юли почитаме паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалена. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”

В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалена и го помолила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна народът тачи като сестра на свети Илия.

В Православната и Католическата църкви почитането на Мария Магдалена има известни разлики: Православната я почита предимно като мироноска-изцелителка от бесовете, която се появява епизодично в няколко от Евангелията, докато в Католическата църква дълго време нейният образ легендарно се идентифицира с каещата се блудница от Марта и Мария.

Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалена е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

Независимо от различията в трактовките на образа на Магдалена, които години наред занимават писатели, художници и духовници, в нейното житие се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал. От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос.

Евангелието на Йоан разказва как Мария отива сама до гробницата, поглежда вътре и казва, че са отнесли Божието тяло. След което пита къде са го положили. И тогава чува глас, който я вика по име, и познава Исус. Мария Магдалена е там, за да стане свидетел на случващото се чудо.

След Възкресението Христово следите ѝ се губят.

Имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда,
Магда, Магдалена, Магдалина, Миглена, Лина.

Честито на имениците!