Автор
Woman.bg

Почитаме паметта на Света Петка – покровителка на семейството

На 14 октомври Православната църква почита паметта на света великомъченица Параскева – покровителка на дома и семейството.

Света Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Тя била родена в Епиват, Тракия, през ХI век, но е водела аскетичен начин на живот далеч от родината си, из светите земи на Палестина. Известна била с лечебните си способности. Земния си път завършила в родния си Епиват, където нетленните й мощи продължавали да извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни странствания по земите на Балканския полуостров.

Голямо значение има и нейното име, което на гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди - символ на Възкресението в неделния ден.

Поверия и ритуали

Според българската традиция с Петковден се отбелязва преходът от есента към зимата и началото на сгледите за сватби.

Света Петка е закрилница на дома и семейството. Към нея се обръщат в молитвите си много майки, когато децата им се разболеят.

Според народните вярвания, ако на Петковден грее слънце, зимата ще е тежка и снежна.

Ножиците се връзват с червен конец, за да не си отварят вълците устата и да не нападат добитъка в стопанството.

Жените не тъкат и не предат, докато животните се разплождат.

На Петковден се правят курбани и се месят обредни хлябове. Най-големият от тях се нарича на света Петка. Преди да се сложи на масата, върху нея се постила мъжка риза.

Трапезата се отрупва с всевъзможни питателни блюда, сред които задължителните курбан чорба, лозови сърми, баница и яхния с праз, овче месо. Към вечерята задължително трябва да има сол и вино.

Днес имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Честито на имениците!