Автор
Антония Михайлова

Почитаме св. Сава - жените се молят за рожба

5 декември Източноправославната църква посвещава на преподобни Сава Освещени – светецът, построил в края на живота си множество манастири и болници.

Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът "Св. Сава" съществува и до днес, а през цялото Средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В някои места из страната Сава е представена като светица – покровителка на чумата. Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола, чийто празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: "Варвара вари, Сава пече, а Никола яде".

Старите хора вярват още, че св. Сава "засява" болестите по хората, от там идва и изразът "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява."

Не са малко и районите в България, в които по стара традиция Сава се почита като светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

В някои местности на този ден се спазва забраната да не се пипат остри предмети.{*}

Сава е свързан/а и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълняват ритуал заедно с най-старата жена в дома.

Жената, която иска да се сдобие с рожба, прави обреден хляб. Според обичая невестата пресява брашно със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена ѝ нарежда: "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема."

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза. По стар обичай се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие. Софрата се отрупва с постни ястия - медена питка, сол, пипер, шише с вода, варена царевица, жито, нахут, белгур, леща, боб, ошав и др. Празникът е през Коледните пости и се готви само с олио или зехтин.

Днес имен ден празнуват: Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Сафка.

Честито на имениците!

Четете още: Женските библейски имена и тяхното значение