Автор
Кристина Кирова

Погребаха починалата родилка навръх рождения ѝ ден: едно бебе остана без майка, а виновни са...

Тъжно е, когато някой си отива. Тъжно е, когато този някой е родител. Майка. Млада майка, която поема последния си дъх, часове след като е родила първото си дете. Дaнислава беше само на 21 г., а дали поради лекарска грешка или поради жестока съдба, тя не можа да прегърне детето си. Младата жена е погребана на 28-и август - денят, в който трябваше да навърши 22 г.

За обществото, Дaнислава е поредната "родилка, починала в болница, предполага се, че поради лекарска грешка", а за сина си Любослав, който все още не е изписан от лечебното заведение, тя няма да бъде дори и спомен. Той ще израсне при баба и дядо и вероятно цял живот няма да се пребори с чувството, че някой е отнел най-ценното - майчината прегръдка. А защо се стигна дотук, все още няма официална информация.

Но винаги, особено в тези фатални случаи, остава едно съмнение за състоянието на здравната ни система и възможността ѝ или по-скоро липсата на такава, да се справи. За лекарите, които невинаги реагират бързо и навреме, а понякога просто ти казват, че се преструваш, че те боли, докато събираш сили да изфържиш на мъчителна агония. Съмнението, че в болниците в малките градове може би няма достатъчно оборудване за по-тежки случаи. За отношението на медицинските лица. И дали ако Данислава беше попаднала в софийска болница, тя все пак щеше да оцелее? Все въпроси, за които не ни е известно, до момента, да има отговор точно в тази ситуация.

По думите на родителите, както и по думите на партньора ѝ, Данислава не е имала тежка бременност. Не е имала проблеми и нищо не е подсказвало, че раждането на детето ѝ може да завърши с нейната смърт. В заключение, мъжът на починалата родилка казва следното: "Аз я оставих права, здрава, те ми я върнаха в ковчег и ми оставиха детенце без майка".

Родителите на Данислава са твърдо убедени, че дъщеря им вече не е сред живите, заради лекарска грешка и забавена реакция. Дали това ще бъде доказано, или вината не е изцяло на медицинския екип, очакваме да разберем.

Факт е обаче, че младата жена е родила, чрез цезарово сечение цели 11 дни след термина, а преди това са правени опити да бъде предизвикано естествено раждане, но неуспешни, а по това време е останала в отделението за наблюдение. След като станало ясно, че бебето няма да може да бъде извадено по естествен път, Данислава подписала декларация, че се съгласява да се премине към вариант секцио. Самата операция е била извършена без усложнения, като родилката и бебето били в стабилно състояние. Кошмарът обаче започнал, малко след като Данислава успяла да се обади на родителите си и мъжа си, за да им съобщи радостната вест, че Любослав вече се е появил на бял свят. Часове по-късно жената е викала от болки, в следствие на тежък кръвоизлив, който лекари от две болници се опитали да спрат, но...загубили битката.

По официална информация до момента се знае, че причината за смъртта на Данислава е ДИК синдром - изключително тежко състояние, което води до смърт при 50% смъртност при родилките.

Родителите на Данислава от своя страна са решени да искат справедливост, като заявяват в ефир, че все още никой от лекарския екип, оперирал дъщеря им, не е разговарял с тях.

Сега следват сълзи, мъка, въпроси, обвинения и разследване. Тече проверка и нищо не е ясно. Ясно е само, че едно бебе никога няма да усети топлината на мама. И това е жестоко.