Порнография ли е Давид на Микаленджело? Според американско училище - да!

29 март 2023 | 13:57
2137
6
Pexels
6

Директорка на училище във Флорида беше принудена да подаде оставка, след като родител се оплака, че на ученици от шести клас е била показана порнография.

Оплакването било предизвикано от урок по ренесансово изкуство, по време на който на учениците била показана статуята на Давид на Микеланджело.

Емблематичната статуя е едно от най-известните произведения на изкуството в световен план.Един от родителите на дете от класа обаче се оплакал, че това според него е порнография, докато други двама заявили, че искат да бъдат предупредени преди материалът да бъде преподаван.

Статуята, която е висока внушителните 5,17 м, изобразява изцяло голата библейска фигура на Давид, който убива Голиат.

Урокът, преподаден на 11 и 12-годишните ученици, включвал и препратки към картината на Микеланджело “Сътворението на Адам“ и “Раждането на Венера“ на Ботичели.

Директорката на училището в Талахаси - Хоуп Караскила заяви, че е подала оставка, след като ѝ бил даден ултиматум от училищното настоятелство да подаде оставка или да бъде уволнена.

Местните медии съобщават, че г-жа Караскила не е знаела причината, поради която е била помолена да подаде оставка, но смята, че е свързана с оплакванията относно урока.В интервю за американското издание Slate председателят на училищния съвет Барни Бишоп каза, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело - но това не е направено тази година. Той нарече това “нечувана грешка“ и каза, че “родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава по спорна тема или им се показва картина“.

“Няма да показваме цялата статуя на Давид на деца в детската градина. Няма да го показваме и на второкласници. Показването на цялата статуя на Давид е подходящо на определена възраст. Ще разберем кога ще стане това“, каза г-н Бишоп.

В четвъртък губернаторът на Флорида Рон ДеСантис предприе мерки за разширяване на закона, който забранява на държавните училища да преподават сексуално образование и полова идентичност.

Учителите, които нарушават закона, са заплашени от отстраняване от работа или загуба на лицензите си за преподаване.

Давид е завършен от Микеланджело между 1501 и 1504 г. Той веднага е приветстван като шедьовър, като ренесансовият художник Джорджо Вазари казва, че Давид надминава всяка статуя, съществувала някога.

 


Коментари

6 омг
  31 март 2023 | 05:10 отговор
 

Ами то сигурно някакави такива дето се водят родител 1 и родител 2 са се притеснили,че ще трябва да обясняват на обърканото си дете защо никой тях няма такова нещо между краката!

 
5 :D
  31 март 2023 | 05:07 отговор
 

Виж как навсякъде мачкат слабите хора,които не си знаят правата..Не е само тук..! Тази с кой акъл си е подала оставката?!? Що не ги остави тези да я уволнят и после да ходят да пробват в съда да променят световно приетото понятие за изкуство и да изкарат едно от най-известните произведения на световното изкуство порнография!

 
4
  30 март 2023 | 04:46 отговор
 

Явно някои родители, освен от порнография, от друго не разбират!

 
3
  30 март 2023 | 04:44 отговор
 

Разрешават на невръстни деца да си избират пола, но не и да гледат произведения на изкуството.

 
2
  30 март 2023 | 04:40 отговор
 

Да бе. Щот децата в детската градина все още нямат пишки и никога не са си ги виждали. Уникално прост народ. Но най -лошото е, че в случая критерият е ПРОСТОТИЯТА, а не някаква степен на култура.

 
1 Иван
  30 март 2023 | 00:39 отговор
 

От слаба към силна степен думата "прост" градира така: прост, по-прост, най-прост, американец.

 

Добави Коментар

Най-четени