Автор
Woman.bg

Посрещнахме евроделегатите с уникални вина от Тракийска низина

В коктейла по повод българското председателство на Съвета на ЕС се включиха близо 400 от членовете на европейските институции, родни политици, дипломати, бизнеслидери и т.н. По време на събитието едно от представените червени вина бe от редкия за страната ни сорт Дорнфелдер, който се отглежда единствено от изба New Bloom Winery от гр. Съединение. Производителят залага както на иновациите във винопроизводството, така и на особеностите на тероара, който според специалистите им дава възможност за производство на уникални вина.

Всичките ни продукти се правят от собствени лозови масиви в Тракийската низина – близо 6000 дка. Дори наши партньори от Германия са учудени колко добре се развиват немските сортове Дорнфелдер и Регент тук. Климатичните условия, почвите, слънцегреенето и като цяло богатството на тероара им дават възможност да разкрият неподозиран потенциал“, коментираха от българската изба. Тези два сорта изискват контролиран добив на гроздето, за да се гарантира, че само най-доброто ще отиде за ферментация. Периодът на гроздобера също е от изключителна важност, защото само няколко дни забавяне може да коства цялата реколта, коментират винените технолози. Гроздето се бере на ръка и се транспортира в отделни касетки до избата, която е само на 6 км от лозовия масив. Едноименната марка New Bloom включва още едно червено вино от чист Регент, едно розе и едно бяло вино. Серията може да се открие основно в специализираните винени магазини на цени около 14-15 лв.

„Бутилка българско вино е чудесна реклама и спомен, който всеки чужденец може да отнесе от страната ви“, коментираха еврогостите по време на приема. „Българското винопроизводство преживява истински Ренесанс и родните изби се поставят редом до едни от най-известните френски, италиански, испански производители. Достойна конкуренция сме и на Новия свят. А това в голяма степен се дължи както на професионализма на винарите и техните усилия, така и на добрите климатични условия, които имаме в България.“, коментираха от New Bloom Winery. В края на миналата година тя бе определена за най-добрата българска изба. А Тракийската низина за втората най-добра винена дестинация в света.