Автор
Woman.bg

Потресаващо: Откриха кит със 100 килограма боклуци в стомаха

Все по-голям брой морски обитатели намират смъртта си заради замърсяването на океаните с пластмасови отпадъци. В стомаха на кит, чието тяло бе изхвърлено от морето на плаж на остров Харис в Шотландия, били открити 100 килограма боклуци.
Рибарски мрежи, пластмасови бутилки и чаши, въжета, опаковъчен материал, пластмасови пликчета били извадени от ужасените природозащитници. Китът не е имал никакъв шанс да оцелее, натъпкан с толкова голямо количество пластмаса. В момента специалистите проучват дали китът е умрял заради боклука, който е поглъщал през годините.

View post on Instagram
 


Според наскоро излязла статистика, всяка година в целия свят се генерират около 275 милиона тона пластмасови отпадъци, като между 4,8 милиона тона и 12,7 милиона тона попадат в морето.
Още по-плашеща е прогнозата на експертите, според която, ако светът продължи да произвежда толкова пластмаса, колкото днес, намиращата се в световния океан пластмаса ще достигне тегло, което ще надвиши теглото на цялата риба в океана до 2050 г.

View post on Instagram
 


Потресаващите снимки на мъртви морски птици, които са погълнали различни отпадъци — от части от играчки до цигарени фасове, морски костенурки, оплетени в пластмасови опаковки, трупове на китове, пълни с пластмаси — това са изображенията, които разкрива опасните нива на замърсяване на океаните.

View post on Instagram