“Праскови за кюрето“ e последната излязла книга на Джоан Харис - продължение на "Бонбонени обувки" и "Шоколад". Това е книга за позната ни вече Виан, за нейния различен и неповторим свят на ветрове, аромати и кулинарна магия.

Но ето че сега с летния вятър пристига писмо от мъртвата Арманд, която моли Виан да се завърне.

Това е писмо, което възлага мисия. А нима има някой, който може да пренебрегне такава молба?! Не… не и Виан, която винаги се вглежда за знаци и предзнаменования, която търси отговори в очите на хората.

Така след осем години Виан се завръща в Ланскане, но там е вече различно. Настъпили са големи промени.

На отсрещния бряг на реката, в квартал Ле Маро, се е заселила арабска общност. Жените ходят забулени, а уханието на кроасани се е смесило с мириса на наргиле и ментов чай... Една загадъчна Жена в черно хвърля тайнствена сянка върху преплетените съдби на мнозина.

Това е книга за привидността. За това как винаги търсим решенията на проблемите на повърхността и никога не се замисляме, че нещата не са такива каквито изглеждат. Можеш да заблудиш някого и без да го лъжеш – достатъчно е да го оставиш да вярва в най-удобната за него истина: тази, която очаква, тази, която харесва. Това е книга за вечната битка между мъжете и жените, но в един нов и непознат ракурс. Сблсъск между Изтока и Запада има, но той не е там, където читателят е свикнал да го търси.

Джоан е подценявана писателка именно заради романтичния ореол, създаден ѝ от „Шоколад“ и филмираната ѝ версия с Джони Деп и Жулиет Бинош. Но всъщност, тя има много тънък и верен усет за сложните отношения между хората, за разделението на „свои“ и „чужди“, за фалша и лицемерието, за провинциалните нрави и бедните душици. Това си умение тя използва, за да пише и да разнищва проблемите, да ги представя в неочаквана и непозната светлина.

За автора:

Джоан Харис е родена през 1964 г. в Барнсли, Англия, от майка французойка и баща англичанин.
Следва класическа и модерна филология в Кеймбридж, 15 години е учителка.
През това време написва три романа, единият от които - "Шоколад" - е филмиран и филмът има номинация за "Оскар".

Книга: "Праскови за кюрето"
Автор: Джоан Харис
Издателство: Прозорец