Автор
Весела Георгиева

Преди години Черният петък е бил наистина черен, днес е просто повод за разпродажби и харчене на пари

Наближава. Черният петък. Един ден в годината, в който всички бъркат дълбоко в портфейлите си и се радват на големите отстъпки на магазините.

Как обаче възниква този прословут Черен петък?

Черният петък, известен още и като Black Friday, води началото си от САЩ. Пада се точно след Деня на благодарността (който винаги се празнува в четвъртия четвъртък на месец ноември). Има различни хипотези за това как е възникнал и откъде идва името му.

Една от теориите разказва за финансова криза в САЩ, случила се в петък, 24 септември 1869 г. - предизвикана от двама инвеститори, сринали пазара на златото и довели до масова финансова паника и фалити.

Друга теория разказва, че през 50-те години на миналия век мениджърите на фабрики и предприятия започнали да наричат деня след Деня на благодарността „Черен петък“, защото много служители не искали да ходят на работа, удължавали празника си и това водело до големи загуби за фирмите.



Съществува и друга теория за последния петък на ноември, свързана с черното мастило, което счетоводителите използвали, за да отбележат, че вече не са "на червено", а на печалба.

Но истината май е на страната на последната теория, според която последният петък на ноември бил наречен "черен" за първи път във Филаделфия, Пенсилвания, през 1960 г. И наистина има връзка с Деня на благодарността.

Наричали го така, защото жителите на Филаделфия задръствали пътища и магистрали, за да се приберат при семействата си за празника, а това често водело и до множество катастрофи.

Има още една теория за произхода на този ден. Тя е свързана с Деня на благодарността, който е в четвъртък. За този ден всички търговци зареждали стока на макс, а на следващия ден продавали всичко, което не са успели - на много ниски цени.


От 80-те години насам "Черният петък" започва да се свърза единствено и само с предпразничното пазаруване, което завладява целия свят и се пренася бързо отвъд Океана. Въпреки че много американци вече негодуват срещу истерията на този ден и усещат как тя измества духа на празника на благодарността, магазините и търговците регистрират все по-големи приходи от разпродажбите си всяка година, пише България Он Еър.

"Черният петък" днес е превърнат в "златна мина" от търговците. Както и за голяма част от потребителите, които намират отдавна желани неща на добри цени...

За нас, българите обаче, черният петък няма да донесе кой знае колко емоции и радост, предвид факта, че повечето хора не успяват да си платят сметките и да осигурят нужното на семейството си. Не само този, но вероятно и следващият.