Автор
Ива Петрова

Принц Чарлз и кралицата приютяват украински бежанци в свои имоти

Бежанската вълна от милиони украинци, бягащи от войната в родината си, окупирана от руските войски, разтърси Европа и целия свят, поставяйки изконни човешки ценности и добродетели, като солидарност, милосърдие и състрадание на състрадание, на изпитание.

Всички – от обикновени хора до популярни знаменитости, незабавно реагираха и отвориха своите портфейли, изпращайки значими суми в помощ на украинците, оставили дом, съпрузи, бащи и синове насред бойното поле.

Цели състояния отидоха за Украйна от джобовете на звезди като Киану Рийвс, Дейвид Бекъм, Леонардо Ди Каприо, Стивън Спилбърг, Мила Кунис и Аштън Кътчър, Джордж и Амал Клуни, Дж.К. Роулинг, Ема Уотсън, Анджелина Джоли, Шер и още цяла плеяда знаменитости, които с действията си дадоха личен пример на милиони фенове по света.



Кралското семейство на Великобритания също не остана безучастно към страданието на украинците. Принц Уилям и съпругата му Кейт изпратиха лично послание в подкрепа на "целия народ на Украйна".

Двойката изрази подкрепа за украинския президент Володимир Зеленски в туит, подписан с техните инициали. "През октомври 2020 г. имахме привилегията да се срещнем с президента Зеленски и първата дама, за да научим за тяхната надежда и оптимизъм за бъдещето на Украйна", казаха те. "Днес ние сме с президента и целия народ на Украйна, докато те смело се борят за това бъдеще", гласи още посланието на херцозите на Кеймбридж.

Принц Хари и Меган Маркъл също застанаха зад народа на Украйна. Само ден след руската инвазия във вътрешността на украинската държава херцозите на Съсекс публикуваха съобщение в сайта на организацията си Archewell. "Принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, и всички ние във фондация Archewell, заставаме зад народа на Украйна срещу това нарушаване на международния и хуманитарния закон и насърчаваме световната общност и нейните лидери да направят същото", се казва в изявлението.

Освен с морална подкрепа и парични дарения британското семейство продължава приноса си към войната в Украйна и с други начини на подкрепа. По последни новини принц Чарлз и кралицата обмислят да отворят свои имоти, за да осигурят дом на украинските бежанци.



„Всички членове на кралството са съгласни, че освен финансова помощ, трябва да се разработи пакет от практически мерки за помощ за украинските бежанци. Това означава също осигуряване на настаняване във Великобритания, а планът е вероятно Чарлз да отвори имението си в Дъмфрис, Шотландия, както и няколко други имота, които биха могли да послужат като нов дом за бежанците“, казва неназован източник, близък до кралското семейство, пред „Дейли Мейл“.

„Принц Уилям, принц Чарлз, кралица Елизабет работят активно по него, включително херцогиня Камила, която също иска да предложи част от имотите си“, добавя източникът и допълва, че ходът на кралското семейство е бил одобрен от британската общественост.

Имението в Дъмфрис е собственост на фондацията на принц Чарлз. То е домакин на сватби и различни благотворителни събития и служи като музеен експонат на ранна архитектура. Сред зданията, за които се обсъжда да се превърнат в подслон за бежанците, е и имението в Балморал, където кралицата притежава няколко имота и което кралското семейство използва като ваканционен дом. Членовете на семейството възнамеряват да предложат работа на украинците, както и да осигурят продължаване на образованието на децата им.

В градината пред шотландския дом на принц Чарлз и херцогинята на Корнуол - Камила Паркър, Балморал Естейт, Шотландия

Четете още: Малкото момиче с големия глас от бомбоубежището в Украйна се качи на сцената и просъзли света с тази песен (видео)