През последните десетилетия технологиите се развиват със бясна скорост - сигурна предпоставка за изчезването на редица професии от лицето на Земята. Сред тях попадат дори и традиционни специалности, надживели цели епохи, сочат експерти. Автоматизацията (включително изкуственият интелект), информационните технологии, глобализацията, миграцията, икономическите сътресения, различните нови поколения, дори климатичните промени – всички тези фактори променят начина, по който работим. В резултат на всичко това много класически професии са на прага на изчезването само до 10 години.

В рамките на следващото десетилетие най-малко две трети от работните места ще бъдат автоматизирани, категорични са изследаветелите. Ето кои работни места са обречени на изчезване до 2030 г., попадайки под ударите на новото време според прогнозите на канадския портал за търсене на работа Workopolis:

Туристически агент

В последните години се наблюдава значителен спад на работни места за туристическите агенти. Икономистите вярват, че изчезването на тази професия отново се дължи на интернет технологиите. Неограничените възможности на виртуалното пространство позволяват на хората да намерят информация за всяко кътче на света и да си направят резервация за желаната дестинация. Така те сами се превръщат в свои агенти и нуждата от туристическите агенции малко по малко изчезва.

Касиер в супермаркет

Модерните технологични решения вещаят сериозни промени и в ритейл бранша. Редица супермаркети по света започнаха да тестват и въвеждат системи за самообслужване (Self Checkout), което означава, че в близко бъдеще ролята на касиера може да се окаже излишна.

Банков касиер

Теглене на пари в брой, извършване на трансфери, взимане на извлечение по сметка. Всичко това става вече много лесно и бързо чрез Интернет, или дори от банкомат. Нищо чудно, че според прочуването „Бъдещето и заетостта" има 98,3% през следващите 20 години професията на банковия касиер да бъде автоматизирана и човешката намеса да бъде изцяло минимизирана.

Работник в печатница

Отразяването на новини също се е променило през последните години. С навлизането на интернет, хората имат достъп до най-актуалните събития в реално време само с едно кликване на мишката. В резултат на това читателите на вестници са намалели драстично. С появата на социалните мрежи, все по-популярна става и гражданската журналистика, където обикновените хора могат да споделят всичко ново, което се случва около тях. Вестниците губят рекламодатели и продажбата им се затруднява. Това води до свиване на тиража и дейността на печатниците намалява.

Куриер

Въпреки че все още ще има нужда куриерите да доставят колети, нещата не изглеждат добре за традиционните пощенски превозвачи, които доставят писма. Това е главно защото нещата, които доставят, няма да съществуват през следващите 20 години, като например сметките и извлеченията, които ще се разглеждат и плащат изцяло онлайн.

Готвач за бързо хранене

Професията на готвачите за бързо хранене има 81% вероятност да бъде заменена с роботи като Flippy. Този робот е кухненски асистент, който работи с изкуствен интелект и вече прави бургери в редица ресторанти на CaliBurger.


Оператор на големи текстилни машини, шивач

Намаляващият брой служители в текстилната индустрия не се дължи на липсата на търсене на продукти, а по-скоро на начина, по който са направени. С машините, които сега могат да извършват голяма част от производствената и производствената работа, има по-малко възможности за текстилните работници. В посока нагоре преминаването към полуавтоматизация означава, че ще се изискват висококвалифицирани специалисти оператори, макар и в по-малък брой.

Спортен съдия/арбитър

Ако някога сте си представяли кариера в спорта, може би трябва да помислите два пъти, преди да станете рефер или съдия - вероятността вашите услуги да не бъдат нужни в близко бъдеще са твърде големи. да вземем за пример спорт като тениса. При него е факт незаменимата вече компютъризирана система „Ястребовото око", която помага на съдията да вземе решение дали тенис топката е „в" или „извън" игралното поле. „Ястребовото око" е само един пример за техническите помощни средства за реферите. Ако вярваме на анализа, има вероятност от 98,3% подобни системи да заместят изцяло професията на съдия по тенис на корт, и не само, в бъдеще.

Копирайтър, редактор, журналист


Тези функции ще се изпълняват от компютърни програми. Факт вече е, че Bloomberg например е заменил някои от своите новинарски екипи с програма, която пише новини по-бързо от човешката ръка. Списание Forbes пък вече използва услугите на роботизирани журналисти, за да създава и проверява годишни отчети, а в мрежата Big Ten спортните новини вече се пишат от роботи.

За щастие не така стоят нещата с коментаторните експерти и журналисти. Или поне не съвсем. Дори и мнението по даден въпрос да стане възможно за споделяне от изкуствен интелект, то това няма да попречи на всеки един човек и професионалист в дадена област с отношение към определен казус да изрази и своето авторско становище по проблема. Иначе, само си представете колко абсурдно и опасно би било, акобъде допуснато един ден изкуственият интелект изцяло да замени човешката мисъл.

Лекар

Можете ли да си представите бъдеще без лекари? Ако не, значи е време да свикнете с подобна мисъл. Медицината се развива бързо и постепенно роботизацията на тази професия набира скорост. Само през последните 5 години например роботите са извършили хиляди най-сложни операции, които не могат да бъдат поверени на живи хора. А експертите са категорични - машините са по-точни и по-бързи от хората. Водещи клиники практикуват „дистанционни“ операции, при които хирургът контролира действията на робота, намирайки се на другия край на земното кълбо. В близко бъдеще всякакви операции ще се извършват от роботи. Те също така ще провеждат посещения на пациенти, ще ги диагностицират, ще правят ваксинации и ще водят медицински записи.



Фармацефт

Фармацевти също няма да са необходими. Дори днес вече можете да си купите лекарство от интернет или в аптека, без да се консултирате с фармацевт. След 2020 г. търсенето на тези специалисти ще бъде много ниско. Те ще бъдат необходими само при осигуряване с лекарства на хора при спешни случаи или при помощ на хора, които не могат да се грижат за себе си.

Адвокат, нотариус

Вярвате или не, в списъка на застрашените професии попадат и тези на юрисконсулта и нотариуса, тъй като юридически съвети могат да бъдат получени и в Интернет. Един човек може да съветва онлайн клиенти от всяка точка на света, за какво са нужни стотици нотариални бюра?

Библиотекар, архивист

Поради цифровизацията на библиотеките и архивите с възможност за достъп до информация от всяка точка и по всяко време, библиотекарите и архивистите ще се окажат ненужни.

Охрана

Oхранителите ще бъдат заменени от електронни пропускателни системи, така че няма да са нужни хора за подобен пост.

Брокер на недвижими имоти

С развитието на интернет услугите при избора и покупката на недвижими имоти, тази професия ще умре. Брокерът ще остане само в премиум сегмента, където е важен личният контакт с клиента.

Системен администратор

Изкуственият интелект ще позволява премахването на системни сривове бързо и невидимо за потребителя. Маниаци заменят програми и специалисти за съставяне на тези програми.

Секретар, рецепционист

Изчезването на печатните документи и прехвърляне на цялата информация в ''цифра'' ще доведе до заменяне на тези специалисти от интелигентни програми.

Четете още: 7 професии, които се появиха заради коронавируса