Автор
Woman.bg

Психолог съветва: Как да се научим да общуваме с хората

В днешно време много хора имат проблем с комуникацията. Ето и писмото на 27-годишната Лора, която търси отговор на въпроса: "Как да се научим да общуваме с хората?".

"Забравих как да общувам с хората. Страхувам се да не изглеждам смешно или пък да покажа слабост, страхувам се и от критики. Дори да се включа в някакъв разговор, после се чувствам уязвима, сякаш съм показала слабост. Нямам близки приятели. Имах един приятел, но отиде в друг град и вече не общувам с никого. Какво се случва с мен? Дори и с родителите ми не мога да бъда откровена - не им казвам, че ги обичам. Разбирам, че е необходимо да бъдем различни, но не мога да се самоубедя. На пръв поглед всичко изглежда наред в личния ми живот - завърших колеж, после се омъжих и сега очаквам дете ... Но не мога да споделя това събитие с приятели и роднини - смущавам се, мисля, че тази информация не им е нужна. Това нормално ли е?".

Отговорът на психолога:

"В тази ситуация има два важни фактора, които се отнасят до комуникацията с други хора. Първият е бременността. В този период от своя живот жената често се чувства уязвима. Дори и да има отлични отношения със съпруга си, настроението ѝ може да се променя рязко заради хормоните, промените в ритъма ѝ на живот и страхът от голямата отговорност за бъдещото бебе. Вторият фактор е - ситуация, която може да е нанесла травми и да е понижила самочувствието и доверието към хората.

Ако причината е в бременността, след раждането на детето и стабилизирането на ритъма на живот, всичко постепенно ще се подреди. Но ако това състояние е в резултат от някаква ситуация, то тогава трябва да работите относно своето самочувствие. Не може да се изолирате от всички заради несигурност. Обикновено се затваряме в себе си, когато искаме да бъдем приети без условия, но когато не се получи така, ние несъзнателно прибягваме до защитата на "избягването", с други думи - ние отстъпваме и гледаме да не комуникираме много с други хора.

Ако човек зависи и се влияе от мнението на другите, тогава самочувствието му се основава на външни фактори. Когато човек се страхува да общува, да се разкрива пред другите и изпитва опасения, че ще бъде осъден и че няма да може да издържи критика или отхвърляне от останалите, има причина. Причината за тези страхове се дължи на ниското самочувствие. Нивото на самоуважение може да се понижи по различни причини, например, родителите и техните нагласи спрямо вас още от дете ("вие сте лоши" или пък "ще бъдат приятели с вас, ако сте еди какви си"), първата любов (какви бяха взаимоотношенията ви, как се отнасяше към вас) и най-важното - как се възприемате самите вие (какво мислите за себе си, какво казвате на себе си).

Ако вашето самочувствие е ниско, тогава не сте сигурни в значението на вашето "Аз" и е трудно да се справите с проблемите в живота. При комуникация с останалите не винаги е нужно да говорим за личния си живот, за проблемите си или радостите си. Ако ви е трудно да говорите за това, винаги можете да започнете с ролята на добър слушател. Просто попитайте събеседника си - как си, кажи ми как си постигнал такъв успех, какви филми харесваш? Всеки човек има голяма нужда да бъде чут. Днес един добър слушател е изключителен лукс, тъй като много хора искат да говорят само за себе си. Комуникацията се състои не само в говорене, но и в слушане. Започнете с това и тогава няма да забележите как сте вкарани в разговор. Ще се случи неусетно.

Трябва да повишите самочувствието си и да развиете положително мислене. Тогава няма да изпитвате постоянно недоверие към другите и да измъчвате себе си за грешките си. Положителните мисли за себе си ще ви помогнат да имате по-голямо самочувствие. По-често си казвайте неща като: "Аз съм умно момиче", "Аз съм уникална личност", "Не се страхувам от нищо и лесно мога да общувам с хора", "Не дължа нищо на никого" - тези изрази ще ви помогнат да повишите самочувствието си.

Упражнение за по-високо самочувствие:

Напишете на лист хартия всички негативни мисли относно себе си, живота, хората, както и страховете си. Срещу негативните вярвания, напишете и такива, които са положителни, противоположни по смисъл. Например: "Аз не съм като другите", нека стане "Аз съм уникален, искрен и естествен." Или "Трудно ми е да общувам с хора", нека стане "Аз съм общителен и общувам с хората лесно". Друг пример: "Страхувам се, че няма да намеря приятели" нека стане "Аз съм смела. Нямам страх от хората, с удоволствие говоря с тях " и т.н. Започнете да четете нови положителни мисли и така да замените старите си негативни възприятия с нови.