Автор
Веселина Петрова

Разбитото сърце боли! Научно го доказаха

Дали т.нар. „разбито сърце“ е просто фраза, или наистина се отразява на нашето тяло и мозък по един или друг начин, пита AsapSCIENCE?

Всеки път, когато изпитвате физическа болка, се стимулира онази част от мозъка, която отговаря за емоционалната (например раздяла). Може би физическата и емоционалната болка не са толкова различни, колкото сме предполагали?

И още нещо. Определени изследвания показват, че хората дори биха предпочели физическата болка пред това да се чувстват изолирани от обществото. Но защо тези две принципно различни изживявания предизвикват едно и също усещане в нашето тяло?

Тялото използва физическата болка, за да ни предпази от непосредствена опасност. От еволюционна гледна точка обаче всичко, което допринася за нашето оцеляване като вид, остава.

Създаването на социални връзки както между приятели, така и между любовници, играе ключова роля в оцеляването на множество видове, пише "Обекти".

„Ти се грижиш за мен, аз се грижа за теб“. По същия начин, по който не искаме да се опарим от горещото кафе, така и животните не желаят да бъдат сами в социално отношение. Болката и от двата случая спомага за оцеляването ни. По-вероятно е да останете живи и да се размножите, ако не сте сами.

Това може да се види при приматите, отделени от социалната си среда. В подобни ситуации хормонът кортизол се увеличава, а норепинефринът точно обратното - намалява. Това води до силен стрес и депресия. Много от приматите буквално плачат от болка.

При хората раздялата, загубата на любим човек или изолацията предизвикват сходна реакция. Това създава усещането за физическа болка.

Как можем да се справим с нея? Нали има лекарство за физическата болка!

Изследванията показват, че високите нива на социална подкрепа намаляват болката. Социално отчуждените хора обаче намират пътя си много по-трудно. Затова ако сърцето ви е разбито, обкръжете се с близки хора. Ако видите, че някой страда в емоционално отношение, бъдете до него. Това е разковничето. И сърцето малко по малко ще спре да боли.