Автор
Woman.bg

Разкриват винени съкровища за колекционери на изложение в София

Що е то тероарно вино и колко може да отлежава една качествена напитка… Това са сaмо част от въпросите, на които ще отговорят едни от най-интересните родни изби по време на първото издание на Premiere Sommelier Market.

Събитието ще събере на едно място енолози и производители с фенове и познавачи. То ще се проведе на 8 май в „Гранд хотел София“. Сред селектираните напитки откриваме три уникални червени вина от микрорайони под марката Vineyards Selection. Още преди 15 години от „Вила Ямбол“ правят специална селекция на лозовите масиви и подбират най-качествените именно в микрорайоните Болярово, Тенево и Тополица. Интересна подробност е, че освен от особеностите на климата и почвите и цялостния тероар, са взети предвид и ветровете: т.е. лозовите масиви са позиционирани според моряшкия маркер върху компаса „Розата на ветровете“, така че максимално да се усвои инерцията и силата на поривите.

Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца. Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца, а това от Тополица е Сира - отлежала 12 месеца. Досега серията се предлагаше ексклузивно само в някои от най-добрите ресторанти.

Марката обаче има световни отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс Mondial de Bruxelles. Вината Vineyards Selection са с колекционерска стойност – т.е с дълъг потенциал на стареене (15-20 години). Всяка бутилка е затворена с най-висок клас тапи от естествен корк на италиански производител, които са за напитки с много дълъг „живот“.

(в материала има продуктово позициониране)