Автор
Мария Николова

Развръзката! Джокович победи, ще играе в Австралия

Новак Джокович ще играе на Australian Open. Това стана ясно буквално преди минути, след като съдът в Австралия постанови, че граничните власти не са имали основание да отменят визата му. Това означава, че документът е валиден и тенисист номер едно ще може да влезе в страната и да играе на турнира.

Малко след 8:15 часа българско време съдия Антъни Кели обяви решението си по жалбата на Джокович, а именно - той е направил всичко необходимо, за да влезе в страната и трябва да може да се движи свободно в нея. Заседанието се проведе онлайн, а към него малко преди края му се присъедини и самият тенисист.

През уикенда стана ясно, че сърбинът вероятно е получил изключение да участва в надпреварата, въпреки че не е ваксиниран, заради положителен тест за Ковид 19 от 16 декември. Припомняме, че миналата седмица той не бе допуснат в страната от граничните власти заради нередовни документи. Казусът привлече вниманието на целия свят, в Сърбия се проведоха демонстрации в защита на тенисиста, а сръбското външно министерство обяви, че ще предприеме мерки заради действията на Австралия.

Трябва да се отбележи, че въпреки че съдът отсъди в полза на тенисиста, министърът по имиграционните въпроси, който има изключителни правомощия, може да реши отново да отмени визата му. За това предупреди един от адвокатите на правителството. Съдия Антъни Кели обаче обяви, че ако министърът вземе такова решение, Джокович може да получи забрана да влиза в страната за три години.